Trwa ładowanie...

Gdzie znaleźć witaminę D?

Witamina D wspomaga rozwój zdrowych i mocnych kości. Podaje się ją niemowlętom, ale ważna jest również w późniejszym wieku. Jej braki mogą przyczynić się do powstania krzywicy lub osteoporozy. W jakich pokarmach znajdziemy witaminę D? Czy nasz organizm może sam ją wytwarzać?

Zobacz film: "Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży"

spis treści

1. Witamina D prosto ze słońca

Witamina D to jedyna witamina, którą organizm człowieka może sam wytworzyć. Do tego jednak potrzebne jest przebywanie około 15 minut na słońcu. Warto jednak wiedzieć, że takie opalanie zaopatrzy nas w około 90 proc. w dzienną dawkę witaminy D, pod warunkiem że promienie słoneczne będą padały na gołą, niezabezpieczoną filtrem UV skórę. Taka ochrona bowiem ogranicza wchłanianie witaminy D w niemal 90 proc.

Organizm człowieka potrafi sam wytwarzać witaminę D
Organizm człowieka potrafi sam wytwarzać witaminę D (123RF)

2. Witamina D – niedobór i nadmiar

Poza słońcem warto zatem szukać innych źródeł witaminy D, aby w organizmie utrzymać jej optymalną ilość. Warto przy tym wspomnieć, że zarówno jej braki, jak i nadmiar są groźne dla zdrowia. Niedobory w okresie dziecięcym mogą doprowadzić do krzywicy. Dlatego niemowlętom podaje się witaminę D3 w kapsułkach, a starszym dzieciom tran. W późniejszym wieku niedobór może skutkować osteoporozą. Nadmiar witaminy D może objawiać się wymiotami, bólem głowy, ale również przyczynić się do zaburzeń rytmu serca, uszkodzenia nerek i kamicy nerkowej.

Jedzenie bogate w witaminę D
Jedzenie bogate w witaminę D [10 zdjęć]

Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego....

zobacz galerię

3. Witamina D prosto z pożywienia

Witaminę D możemy również znaleźć w produktach spożywczych takich jak: mleko, sery, jaja, oleje roślinne, ryby morskie i wątroba. Warto jednak przy tym zaznaczyć, że ryby i mięso nie powinny być smażone. Możemy je upiec, udusić lub ugotować, ale w wersji smażonej stracą całą zawartość tej cennej witaminy.

Musisz to wiedzieć

Jeżeli chodzi o rodzaj ryb, w których znajdziemy najwięcej witaminy D, będzie to: węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk i dorsz. Kaszki zbożowe i mleko modyfikowane również mają dużą zawartość witaminy D. Podając je dziecku, należy skonsultować się z lekarzem czy wymagana jest dodatkowa suplementacja.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.