Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D

Avatar placeholder
30.03.2021 14:23
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D (123rf)

Witamina D odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Jest między innymi odpowiedzialna za prawidłowy rozwój kości oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Według obecnie obowiązujących norm jej dzienna dawka powinna wynosić około 600 i.u. Odpowiedni poziom witaminy D jest bardzo istotny, należy jednak pamiętać, że jej przedawkowanie może również stanowić zagrożenie.

spis treści

1. Dzienne spożycie witaminy D

Do niedawna dzienna dawka witaminy D wynosiła 400 i.u., jednak na skutek przeprowadzonych badań w ostatnich latach podniesiono tę wartość dla osób dorosłych o kolejne 200 jednostek. Wielu specjalistów jest zdania, że większe ilości witaminy D mogą przeciwdziałać wystąpieniu nowotworu okrężnicy. Jednak równocześnie jest wiele opinii sugerujących, że przedawkowanie witaminy D zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka trzustki.

Dzienna dawka witaminy D powinna wynosić 4000 i.u.
Dzienna dawka witaminy D powinna wynosić 4000 i.u. (123RF)
Zobacz film: "Dieta kobiety w ciąży"

Amerykańscy uczeni uznali, że górna nieprzekraczalna dzienna dawka witaminy D powinna wynosić 4000 i.u. Jej przedawkowanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Jedzenie bogate w witaminę D
Jedzenie bogate w witaminę D [10 zdjęć]

Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego.

zobacz galerię

2. Źródła witaminy D

Utrzymywanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie ma kluczowe znaczenie dla jego funkcjonowania. Bierze ona udział w procesie budowania kości oraz zębów. Jest również odpowiedzialna za prawidłowe działanie mięśni oraz układu nerwowego. Witamina D wspomaga także układ immunologiczny.

Musisz to wiedzieć

Witamina ta jest produkowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego oraz jest obecna w niektórych produktach spożywczych takich jak: ryby morskie, tran, jajka czy mleko. Jednak ilość witaminy D zawarta w pokarmie jest niewielka, dlatego w przypadku niedoboru wskazana jest suplementacja.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze