Trwa ładowanie...

Co jeść, planując ciążę? Inspiracje z Talerza Zdrowego Żywienia

(Materiał Partnera)

Podejmując decyzję o powiększeniu rodziny, warto równocześnie wprowadzić zmiany w kierunku zdrowego stylu życia. Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna poprawią kondycję organizmu, mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i przyczynią się do prawidłowego rozwoju poczętego dziecka. Co jeść, planując ciążę? Praktyczne inspiracje proponuje Talerz Zdrowego Żywienia.

Masa ciała, a płodność. Jak zwiększyć szanse na poczęcie?

Obserwowany wzrost trudności związanych z zajściem w ciążę jest konsekwencją wielu różnorodnych czynników. Wśród nich coraz częściej wymienia się nieprawidłową masę ciała. Zbyt niska masa ciała, nadwaga i otyłość wpływają niekorzystnie na płodność. Tym co może pomóc, jest wprowadzenie zdrowych nawyków w zakresie stylu życia i odżywiania.

Prawidłowa masa ciała jest ważna również dla prawidłowego przebiegu ciąży. Mniej dodatkowych kilogramów to mniejsze obciążenie dla kręgosłupa i mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy ciążowej i nadciśnienia. Szukając profesjonalnego wsparcia w dążeniu do prawidłowej masy ciała, warto skorzystać z bezpłatnych konsultacji dietetycznych online, dostępnych w Centrum Dietetycznym Online: https://cdo.pzh.gov.pl.

Prawidłowe odżywianie – jakie ma znaczenie w procesie starań o poczęcie?

Sposób odżywiania kobiety w okresie poprzedzającym ciążę ma ogromne znaczenie dla właściwego jej przebiegu, rozwoju płodu i zdrowia dziecka.

Zależnie od kondycji organizmu, proces przygotowania do poczęcia może trwać od trzech miesięcy do nawet pół roku. W tym okresie warto zadbać o przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia oraz odpowiedni styl życia, uwzględniający umiarkowaną aktywność fizyczną, rezygnację z palenia tytoniu oraz picia alkoholu. Przyjmowanie jakichkolwiek suplementów należy skonsultować z lekarzem – wskaże on, które z nich są faktycznie potrzebne. Wydłużony czas przygotowania organizmu do zajścia w ciążę (w przypadku braku innych problemów zdrowotnych) najczęściej jest konieczny w sytuacji zmagania się z nadwagą lub otyłością. Prawidłowe, skonsultowane z dietetykiem, odżywianie w tym okresie pozwoli uniknąć niedoborów składników pokarmowych, a w konsekwencji zwiększy szansę na szybkie rodzicielstwo.

Co jeść, planując ciążę?

W przypadku niewystępowania chorób wymagających systematycznego stosowania specjalnie skomponowanej diety, przygotowując organizm do ciąży, warto poszukać inspiracji w Talerzu Zdrowego Żywienia. Zgodnie z zaleceniami przygotowanymi w oparciu o przegląd literatury przedmiotu i stanowiska towarzystw naukowych na świecie, w tym okresie należy jeść więcej produktów zbożowych z pełnego ziarna, różnokolorowych warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych, a także – orzechów i nasion. Zdrowy styl życia, również w okresie przygotowania do poczęcia, nie powinien być oparty na zakazach i nakazach. Zbilansowana dieta nie wyklucza, ale ogranicza sól, czerwone mięso, cukier, a także – produkty przetworzone, jednocześnie promując odpowiednie wybory żywieniowe.

Przetworzone produkty zbożowe warto zamienić na produkty pełnoziarniste, czerwone mięso i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja i nasiona roślin strączkowych, a tłuszcze zwierzęce, na tłuszcze roślinne. Zamiast słodkich napojów warto sięgać po wodę, a przygotowując posiłki stosować, jak najczęściej, takie techniki kulinarne jak: gotowanie, duszenie i pieczenie. W sytuacji, gdy zmagasz się z otyłością, nadwagą lub niedowagą, nie działaj sama. W Centrum Dietetycznym Online https://cdo.pzh.gov.pl otrzymasz bezpłatną, profesjonalną pomoc w zakresie żywienia. Propozycja skierowana jest również do mężczyzn, a Talerz Zdrowego Żywienia stanowi inspirację dedykowaną dla obojga rodziców.

Jak jeść, planując ciążę?

Jedzenie w procesie przygotowania do poczęcia spełnia kluczową funkcję. Jak jeść, planując ciążę? Kieruj się zasadą 5 U, zakładającą urozmaicenie posiłków, uregulowanie pór ich przyjmowania, umiarkowanie, zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z nadwagą lub otyłością, unikanie substancji powszechnie uważanych za niekorzystne dla zdrowia przy ich nadmiernym spożywaniu (przykładem mogą być cukier, sól czy produkty dostarczające dużo tłuszczów nasyconych) oraz systematyczne uzupełnianie płynów.

Szukając praktycznych inspiracji, skorzystaj z najnowszego e-booka na temat nowego modelu zaleceń zdrowego żywienia w postaci Talerza Zdrowego Żywienia, dostępnego tutaj: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/wiem-ze-dobrze-jem-talerz-zdrowego-zywienia-w-praktyce/.

(Materiał Partnera)

Suplementacja przed i w trakcie ciąży w świetle aktualnych rekomendacji

Zgodnie z dotychczasowym stanem wiedzy, suplementacja zalecana kobietom planującym zajście w ciążę odżywiającym się w sposób tradycyjny obejmuje kwas foliowy, witaminę D (szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych) oraz kwasy omega-3 (DHA), zwłaszcza u kobiet spożywających mało ryb. W przypadku kobiet ciężarnych oprócz wymienionych składników rekomendowana jest również suplementacja jodu oraz w uzasadnionych przypadkach także żelaza. Potrzebę przyjmowania suplementów i ich dawkowanie zawsze należy skonsultować z lekarzem.

Prowadzenie ogólnopolskiego centrum edukacji żywieniowej, realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025, finansowane przez Ministra Zdrowia

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza