Chleb dyniowy
Chleb to produkt, który towarzyszy nam właściwie codziennie. Jest wiele różnych jego rodzajów. Niektórzy sami biorą się za pieczenie pysznego, pachnącego chleba. A może spróbować chleba z dyni? Poniżej zamieszczamy prosty przepis, który z pewnością zasmakuje wszystkim.
Składniki:
- 1/2 małej dyni,
- 5 dag drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 kg mąki pszennej,
- białko jajka.
Przygotowanie:
Dynię umyj, obierz, pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę i rozgotuj w małej ilości wody. Rozgotowaną masę dokładnie odcedź, po czym zmiksuj. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, resztę cukru i dynię, a następnie drożdże. Wyrabiaj ciasto około 5-10 minut. Powinno być ono miękkie i sprężyste. Następnie uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, włóż porcje ciasta chlebowego. Przed pieczeniem wysmaruj rozmąconym z odrobiną wody białkiem. Piecz przez 40 minut w 190 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmaruj białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 231,77 kcal |
Białka | 7,16 g |
Węglowodany | 49,06 g |
Tłuszcze | 1,18 g |
Błonnik | 2,13 g |
Komentarz:
Dynia, która jest głównym składnikiem podanego przepisu, jest nie tylko smacznym warzywem, ale także niezwykle wartościowym. To produkt niskokaloryczny, gdyż na 100 gram warzywa przypada jedynie ok. 32 kcal. Z drugiej strony, posiada ogromną wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, C oraz PP, a także minerałów – fosforu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Spożywanie owoców dyni przynosi wiele korzyści osobom cierpiącym z powodu nadciśnienia tętniczego, stwardnienia tętnic i miażdżycy. Okazuje się pomocna także w przypadku niewydolności serca, wątroby, czy nerek.