Cenne skarby z pasieki
Miód i produkty pszczele to samo zdrowie - słyszymy od najmłodszych lat. Leczyli się nim nasi przodkowie. Które produkty z pasieki zasługują na szczególną uwagę i uznanie? Warto je wypróbować.
1. Właściwości surowego miodu
Surowy miód jest najzdrowszy – tak uważają amatorzy miodu i pszczelarze. Dlaczego? Nie jest poddawany obróbce cieplnej, szybkiemu wirowaniu, filtrowaniu ani kremowaniu. Pszczelarz wyjmuje z ramki plastry miodu, ściąga je i odcedza przez specjalne sita. Następnie wlewa do słoików.
Surowy miód zawiera witaminy, pyłki, enzymy i małe drobinki propolisu. Propolis to kit pszczeli, czyli mieszanina żywicy drzew i wydzielin gruczołów pszczół. Jest niezwykle cenną substancją. Zawiera flawonoidy, związki fenolowe, kwasy aromatyczne, substancje lipidowo-woskowe, enzymy, białka i mikroelementy oraz witaminy.
Używa się go w leczeniu chorób żołądka, nadciśnienia, a nawet hemoroidów. Pomaga w infekcjach. Nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Kit pszczeli zawiera pinocembryne. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Wzmacnia także odporność.
2. Mleczko pszczele -właściwości
Mleczko pszczele jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic. Wytwarzają je od trzeciego dnia życia. Mleczko pszczele jest niezwykle bogate w witaminy i minerały.
Zawiera witaminy: C, D, E oraz te z grupy B. Ma białko, wapń, miedź, żelazo, fosfor oraz krzem. W ponad 60 proc. składa się z wody, w 15 proc. proc z cukrów, reszta to aminokwasy i lipidy. Mleczko pszczele działa najlepiej, gdy nie jest niczym rozcieńczane ani przetwarzane.
Wspomaga system odpornościowy i regeneruje organizm. Poprawia przemianę materii. Ze względu na zawartość witamy z grupy B dobrze wpływa na system nerwowy, poprawia pracę mózgu, redukuje stany depresyjne i napięcia, zmęczenie.
Dobre jest dla osób, które mają problemy z ciśnieniem. Reguluje układ krwionośny, wyrównując ciśnienie krwi. Mleczko to także substancja bakteriobójcza. Kobiety w ciąży mogą także spożywać mleczko pszczele. Zmniejsza ryzyko poronienia.
3. Pyłek - właściwości
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- **Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało**
Uważa się, że pyłek pszczeli jest jedną z najbardziej odżywczych substancji. Polecanych każdemu niezależnie od wieku. Występuje w postaci drobnych brązowo - żółtych kuleczek. To pokarm pszczół. Po zebraniu przez pszczelarza jest on suszony.
Pyłek pszczeli zawiera ponad 200 cennych substancji. To węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, kwasy organiczne.
Pyłek stosuje się w przypadku anemii. I dla niejadków, bo przywraca im apetyt. Regeneruje także organizm i poprawia przemianę materii. Wspomaga leczenie kataru siennego i astmy. Doskonale wpływa też na wzrok.
Uzupełnia niedobory witamin zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Można rozpuścić go w wodzie i pić regularnie. Działa jak antybiotyk, oczyszcza organizm z toksyn. A dzięki magnezowi i witaminie B dodaje energii i poprawia pamięć.