Brzydki zapach w domu. Zobacz, jak się go pozbyć
Nieprzyjemne zapachy pojawiają się w domach, w których mieszkają palacze, właściciele zwierząt i osoby, które uwielbiają gotować. Podpowiadamy, co zrobić, aby w twoim mieszkaniu zawsze pięknie pachniało.
1. Brzydki zapach w domu - papierosy
Dom, w którym mieszkamy powinien być przytulny dla jego domowników, ładny dla oka i pachnący. Mimo, że dbasz o swoje mieszkanie niczym perfekcyjna pani domu, to ten ostatni czynnik może być trudny do spełnienia. Szczególnie jeśli palimy w pomieszczeniu. Dym wnika w przedmioty użytku domowego. Są to poduszki, firanki, koce czy dywany.
Zanim sięgniesz po odświeżacze powietrza warto wypróbować metodę z sodą oczyszczoną.
To proste: wsyp 3 duże łyżki na talerzyk i pozostaw go w pomieszczeniu, w którym się pali. Możesz rozstawić go we wszystkich pokojach. Soda chłonie zapachy. Często palenie papierosów idzie w parze z piciem kawy. Może ona pomóc w pozbyciu się nieprzyjemnych zapachów. Jej pełna ziarna wsyp do szklanego naczynia lub materiałowych saszetek. Co więcej, kawę możesz postawić również w lodówce. Pozbędziesz się przykrego zapachu.
2. Brzydki zapach w domu – zwierzęta domowe
Właściciele zwierząt szybko przywykają do zapachu swoich pupili. Czworonogi i inne gryzonie wymagają opieki człowieka: należy systematycznie sprzątać ich legowiska, kuwety i klatki. Jeśli biegają po domu, to gubią sierść. Dlatego konieczne jest częstsze odkurzanie i mycie podłóg. Właściciele psów znają ich zapach. Zwłaszcza zaraz po powrocie ze spaceru podczas deszczu. Dlatego trzeba je często kąpać, myć i pelęgnować. Gdy odczuwalna jest ich woń można posypać sierść pupila sodą oczyszczoną i wetrzeć ją szczoteczką.
W sklepach zoologicznych dostępne są również specjalnie spraye, którymi możemy spryskać nasze zwierzęta. Istnieją dla nich nawet perfumy.
3. Brzydki zapach ryby – jak się go pozbyć
Również gotowanie może pozostawiać po sobie przykry zapach. Jest on szczególnie uciążliwy w przypadku przygotowywania dań z ryb. Aby tego uniknąć, przed smażeniem dokładnie umyj rybę i namaczaj ją przez 15 min. Jej zapach będzie mniej intensywny, jeśli w trakcie przygotowywania skropimy ją cytryną.
Najważniejsze, aby przestrzegać odpowiedniej temperatury podczas smażenia ryb. Nie może być zbyt wysoka, ponieważ sprawa, że zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Naczynia i sztućce zmywaj od razu po zjedzeniu posiłku.
Zobacz też: Domowy sposób na zabrudzone aluminium. Po rdzy nie będzie śladu.