Boczniaki. Jakie są ich właściwości?
Boczniaki to jadalne grzyby hodowlane. W przeciwieństwie do grzybów leśnych mają mnóstwo substancji odżywczych i nazywane są grzybami leczniczymi. Dodatkowo są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być doskonałym uzupełnieniem diety osób odchudzających się. Są też szczególnie cenne dla wegetarian i wegan, ponieważ mogą stanowić alternatywę dla mięsa. Jakie właściwości zdrowotne mają boczniaki? Czy można je podawać dzieciom?
W tym artykule:
Boczniaki - co to za grzyby?
Boczniaki są dużymi, jadalnymi grzybami. Pochodzą z Europy Północnej, Azji Syberyjskiej oraz Ameryki Północnej, należą do rodziny Pleurotaceae i rodzaju Pleurotus. Ich owocniki są najbardziej popularne w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej.
Jak wyglądają boczniaki? Łatwo rozpoznamy je po szaro - białym kapeluszu o kształcie muszli ostryg, który przymocowany jest do grubej, twardej łodygi. Czapka ma około 5 do 15 centymetrów średnicy. Spodnia część ma mocno zarysowane skrzela, biegnące od krawędzi kapelusza po środek łodygi.
Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych oraz w ogrodach i parkach, w okresie od listopada do lutego, pod warunkiem łagodnej zimy. Boczniaki sprzedawane w sklepach pochodzą z hodowli.
Rodzaje boczniaków
Istnieje kilka rodzajów boczniaków:
- boczniaki perłowe - najpowszechniejsze, używane w kuchniach na całym świecie;
- boczniaki ostrygowate - odmiana także dobrze znana, ich dojrzewanie rozpoczyna się od ciemnoniebieskiego koloru, po czym stopniowo rozjaśniają się;
- boczniaki królewskie (trąbki królewskie) - chociaż są nazywane boczniakami, należą do innego gatunku grzybów, choć są z boczniakiem blisko spokrewnione.
Możemy wyróżnić również ostrygi złote, ostrygi różowe i ostrygi feniks, które należą do tego samego rodzaju co boczniaki, ale różnią się wyglądem, smakiem i konsystencją.
Właściwości zdrowotne boczniaków
Boczniaki to skarbnica cennych witamin i składników odżywczych. Zawierają m.in.:
- wysoko przyswajalne białko;
- komplet witamin z grupy B;
- witaminę C;
- cynk;
- potas,
- fosfor;
- magnez;
- żelazo;
- selen;
- sód;
- wapń.
Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników boczniaki to grzyby lecznicze. Ich korzystnie działanie to:
- zmniejszenie stężenia cholesterolu i cukru;
- poprawa naczyń krwionośnych;
- ochrona przed uszkodzeniami i starzeniem się skóry.
Dodatkowo japońscy badacze wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający substancję aktywną (pleuran), może zmniejszać guzy nowotworowe. Badacze słowaccy z kolei wyizolowali z tego grzyby beta - glukan, który poprawia odporność organizmu i zwalcza niektóre rodzaje nowotworów.
Czy dzieci mogą jeść boczniaki?
Dzieci mogą jeść grzyby dopiero po ukończeniu 12 roku życia, ze względu na ich ciężkostrawność, przez co dzieci mogłyby mieć problemy z trawieniem. Spożywanie grzybów tych przez dzieci może doprowadzić do zatrucia i bezsenności.
Boczniaki to jednak grzyby hodowlane i możemy je podawać dzieciom, które jedzą już posiłki stałe - po 6. miesiącu życia.