Astma a jedzenie. Jak zminimalizować objawy choroby?
Zła wiadomość: jedzenie nie wyleczy astmy. Dobra wiadomość: może zmniejszyć jej objawy. Dlatego zwróć uwagę na swoje menu. Być może to, co pomijasz w swojej diecie będzie pomocne w zminimalizowaniu symptomów astmy.
1. Astma na świecie
Astma staje się coraz bardziej powszechna. Liczba chorych stale rośnie, także wśród dzieci. Szacuje się, że w Polsce na te chorobę cierpi już 3 miliony osób. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na całym świecie choruje aż 150 milionów ludzi.
Jaka jest tego przyczyna? Głównie alergie, zwłaszcza pokarmowe, infekcje wirusowe oraz stres. Na astmę co roku umiera kilkaset tysięcy ludzi na całym świecie.
Napadom duszności i uporczywemu kaszlowi można jednak zaradzić. Nie każdy wie, że wyjściem z sytuacji może być zmiana diety. Jeśli twoje dziecko cierpi na tę ciężką chorobę, wprowadź kilka zmian i obserwuj, co się będzie działo.
2. Alergeny obecne w jedzeniu
Białko mleka krowiego, białko kurze, soja, ryby, orzechy, truskawki, pomidory – to tylko niektóre źródła alergii pokarmowych, które mogą wywoływać symptomy astmy. Jakie? Na przykład obrzęki, a tym samym zwężenie dróg oddechowych.
Wyeliminuj więc alergeny z jadłospisu, ale rób to stopniowo. W ten sposób zdobędziesz pewność, czy duszności są wynikiem alergii.
3. Owoce i warzywa
Owoce i warzywa wolne od konserwantów i chemikaliów, które mogą powodować astmę są bogatym źródłem antyoksydantów, beta-karotenu, witaminy C i witaminy E, które przeciwdziałają z tworzeniu się wolnych rodników. A to sprawi, że ataki asmy zmniejszą swoją częstotliwość.
4. Witamina D
Czasami astma jest związana z niskim poziomem witaminy D w organizmie. Wyjściem z sytuacji jest suplementacja, czasem wystarczy bogata w tę witaminę dieta, czyli spożywanie jaj, ryb, mleka i serów.
Przed uzupełnianiem poziomu witamin należy jednak wykonać niezbędne badania, które potwierdzą niski ich poziom we krwi.
5. Dodatki do żywności
Objawy astmy, takie jak duszności czy obrzęki, mogą powodować niektóre dodatki do żywności. Należy tutaj wymienić glutaminian sodu, siarczyny, benzoesany – np. benzoesan sodu, salicylany.
Dodatki do żywności mogą działać na dwa sposoby. Są takie, które rozszerzają oskrzela, a także takie, które je zwężają.
6. Produkty, które rozszerzają oskrzela
Napoje zawierające kofeinę, np. kawa czy herbata, mogą poprawiać wydolność oddechową nawet na kilka godzin. Ponadto mówi się, że pomiędzy kofeiną a teofiliną, lekiem rozszerzającym oskrzela i ułatwiającym oddychanie istnieje strukturalne podobieństwo.
Jabłka – zawierają flawonoidy, które znane są z właściwości ułatwiających oddychanie.
Cytrusy – pomarańcze czy grejpfruty bogate są w witaminę C, naturalny antyoksydant wspomagający pracę całego organizmu.
Nasiona lnu – zawierają dużą ilość magnezu, który wspomaga pracę mięśni, pomaga też w oddychaniu.
7. Produkty zwężające oskrzela
Jaja – są jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących reakcje alergiczne, jakie prowadzą do astmy. Występują szczególnie u dzieci, dorośli z nich wyrastają.
Sól – zatrzymując wodę w organizmie często powoduje zapalenie oskrzeli i zwężenie dróg oddechowych.