Kuchnia

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Jedzenie idealne na lato

Jedzenie idealne na lato

Zmiana diety na lato? Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają...

Kuchnia

"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

Żywność "niekorzystna" dla organizmu wcale nie taka zła? Istnieją grupy żywności, które od dawna były klasyfikowane jako bezwartościowe, a nawet podejrzewane o wywieranie niekorzystnego wpływu na stan zdrowia człowieka. W rzeczywistości po wielu latach...

Kuchnia

Wady i zalety spożywania fasoli

Wady i zalety spożywania fasoli

Mniejsze ryzyko chorób serca Z badań wynika, że osoby spożywające warzywa strączkowe obarczone są niższym ryzykiem chorób serca, a wszystko za sprawą fitoskładników. Związki te znane są bowiem z korzystnego wpływu na serce. Skuteczne odchudzanie Fasola...

Kuchnia

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

Tropikalne pyszności Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które owoce mogą okazać się prawdziwą niespodzianką! Męczennica jadalna - marakuja Aromatyczne w smaku, fioletowe,...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Które owoce jagodowe są najzdrowsze?

Które owoce jagodowe są najzdrowsze?

Dobroczynny wpływ owoców jagodowych na organizm człowieka Zarówno świeże, jak i mrożone owoce jagodowe stanowią źródło cennych dla naszego organizmu składników. Mogą one spowalniać procesy starzenia, zwiększać odporność organizmu na działanie drobnoustrojów...

Kuchnia

Orzechy najzdrowsze dla ciebie

Orzechy najzdrowsze dla ciebie

Czy orzechy są zdrowe? Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka. Niemniej jednak, ze względu na wysoką kaloryczność powinny one być spożywane w ograniczonej ilości. Poznaj...

Kuchnia

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Przyprawy Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie, wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości - m.in. ból zatok - powodowanych jest właśnie odpowiedzią...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...