Zbożowe knedle ze śliwkami dla malucha – sprawdzony pomysł dla każdej mamy
Informacja prasowa Bobo Vita
Jeśli niemowlę z chęcią zjada już warzywa i owoce, następnym ważnym etapem rozszerzania diety jest zapoznanie go ze smakiem zbóż. W drugim półroczu życia ich różnorodne odmiany odgrywają istotną rolę we wspieraniu prawidłowego rozwoju malucha. Zdarza się, że urozmaicanie jadłospisu dziecka o produkty zbożowe bywa dla rodziców wyzwaniem. Wtedy idealnym sposobem, aby zachęcić niemowlę spróbowania zbóż, jest podanie mu oryginalnego dania z wartościową kaszką w roli głównej.
Już w okresie wczesnego dzieciństwa ważne miejsce w codziennym menu niemowlęcia odgrywają produkty zbożowe. Są źródłem cennej energii, składników mineralnych i witamin, które wspierają prawidłowy rozwój układu pokarmowego, odpornościowego czy metabolizmu. Zapoznawanie ze smakiem różnorodnych zbóż to również istotny krok w kierunku kształtowania u malucha prawidłowych nawyków żywieniowych.
Świetnym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu niemowlęcia są kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, czyli ze wskazaniem wieku na opakowaniu, takie jak BoboVita PORCJA ZBÓŻ. To delikatne mleczno-zbożowe posiłki , które zawierają nawet 7 rodzajów różnorodnych zbóż, uprawianych na kontrolowanych polach w trosce o ich odpowiednią jakość. Takie kaszki charakteryzuje nie tylko pyszny smak, ale przede wszystkim 0% dodanego cukru, 0% konserwantów, 0% barwników i 0% wzmacniaczy smaku (zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka; zgodnie z przepisami prawa).
Czy wiesz, że można je podać maluchowi w nieoczywistym wydaniu? Poznaj smakowity przepis z ich wykorzystaniem.
Zbożowe knedle śliwkowe dla niemowlęcia po 10. miesiącu życia Do przygotowania 1 porcji (8-10 sztuk) potrzebne będą:
• 40 g kaszki mlecznej manny po 4. miesiącu życia,
• 30 ml wody do przygotowania ciasta oraz 300 ml do gotowania na parze,
• 5 g masła,
• 10 g skrobi ziemniaczanej,
• 1 żółtko,
• 40 g przecieru owocowego w słoiczku suszona śliwka po 4. miesiącu życia.
W garnku zagotuj około 300 ml wody, a następnie ustaw na nim szklaną miskę. Do miski wlej wodę i dodaj masło – poczekaj aż składniki się połączą, a następnie dodaj kaszkę i szybko wymieszaj. Zdejmij z kuchenki i odstaw na kilka minut do wystudzenia. Do uzyskanej masy wsyp skrobię ziemniaczaną i żółtko, a następnie wszystko połącz (ręcznie lub za pomocą miksera) w jednolitą masę. W razie, gdyby ciasto się kleiło, dosyp trochę kaszki, a jeśli będzie zbyt suche – dodaj trochę wody. Masę podziel na kilka części, każdą z nich zgnieć na kształt koła, a na środku umieść po łyżeczce przecieru śliwkowego. Zlep końce, uformuj kule i wrzuć je do wrzącej wody – gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia. Gotowe!
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Informacja prasowa Bobo Vita