Wzmacniaj odporność, czyli jak nie dopuścić do choroby naszego dziecka
Wakacje minęły, a wraz z nimi słoneczne dni i wysokie temperatury. Jesień i zima również mają swój urok, ale dla większości rodziców to okres, w którym muszą szczególnie uważać na swoje dzieci. Zmiany pogody, niskie temperatury i styczność z przeziębionymi rówieśnikami każdego dnia wystawiają odporność dziecka na próbę. Co zrobić, by uniknąć sezonowych infekcji? Najważniejsze jest wzmacnianie układu immunologicznego, który chroni dziecko przed chorobotwórczymi wirusami i bakteriami.
1. Zdrowa dieta na odporność
Silny układ odpornościowy jest w stanie samodzielnie bronić się przed atakami zarazków, a jeśli dojdzie do infekcji, sprawia, że objawy są łagodniejsze, a maluch szybko wraca do formy. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio dbać o odporność dziecka. Jednym ze sposobów na wzmacnianie jest odpowiednia dieta.
Zdrowy jadłospis powinien dostarczać niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. W jesienno-zimowym menu nie może zabraknąć produktów bogatych w białko (ryb, chudego mięsa), węglowodany złożone (pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki owsiane) i dobre tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe omega 3 (znajdują się m.in. w oliwie z oliwek, rybach morskich, orzechach).
Najwięcej cennych witamin i składników mineralnych wzmacniających odporność znajdziesz w warzywach i owocach. Jesienią i zimą postaw na sezonowe produkty, czyli dynię, por, cebulę, czosnek, warzywa korzeniowe (marchew, buraki) i rośliny strączkowe. Włącz do menu dziecka więcej owoców takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, cytrusy. Zawierają witaminę C, która świetnie wzmacnia organizm i pozwala lepiej bronić się przed infekcjami.
Warto dbać też o regularność posiłków oraz zróżnicowanie diety. Jedzenie wciąż tych samych dań kończy się niedoborami ważnych substancji, dlatego eksperymentuj w kuchni i namawiaj dziecko na spróbowanie nowych produktów. Jesienią i zimą warto również podawać dzieciom jak najwięcej ciepłych posiłków. Gotowane potrawy dostarczają energii i rozgrzewają.
2. Dziecko kontra przeziębienia
Twój maluch uwielbia spędzać czas na podwórku, nawet jesienią i zimą? To świetnie, ponieważ aktywność fizyczna na świeżym powietrzu hartuje organizm. Warto jednak pamiętać, że dziecko musi być wtedy odpowiednio ubrane. Każdemu z nas zależy, by dziecku było ciepło i wygodnie, ale nie należy przesadzać z ilością ubrań. Przegrzanie organizmu jest równie groźne, co jego wychłodzenie, dlatego staraj się ubierać dziecko „na cebulę” i w razie potrzeby zdejmuj jedną warstwę.
Zimowe miesiące zmuszają nas do spędzania większej ilości czasu w domu. Warunki w mieszkaniu są bardzo ważne dla odporności dziecka. Regularnie wietrz pomieszczenia i sprawdzaj, czy temperatura nie jest zbyt wysoka. Wewnątrz domu powinna wynosić ok. 20 stopni Celsjusza. Poza tym zwróć uwagę na wilgotność powietrza. Ogrzewanie bardzo je wysusza, co przekłada się na zwiększoną skłonność do przeziębień. Dlaczego? Suche powietrze wysusza śluzówkę, przez co bakterie i wirusy mogą łatwiej się przez nią przedostać i trafić do wnętrza organizmu. Kończy się to kaszlem, problemami z gardłem i złym samopoczuciem dziecka. Możesz położyć wilgotne ręczniki na kaloryferach albo wyposażyć się w specjalny nawilżacz, który poprawi jakość powietrza w domu.
3. Siła natury w trosce o odporność dziecka
Dowiedz się więcej
Zastanawiasz się, jak dodatkowo zadbać o odporność dziecka w okresie przeziębień? Postaw na składniki naturalnego pochodzenia, które wspierają układ immunologiczny.
Jakich substancji potrzebuje twój maluch? Przede wszystkim witamin A i C, oraz minerałów takich jak cynk, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.
Możesz zastosować produkty oparte o składniki naturalnego pochodzenia wspierające odporność dziecka.
O odporność dziecka należy dbać kompleksowo – potrzebna jest zdrowa dieta, aktywność na świeżym powietrzu, dbanie o higienę, odpoczynek oraz wspierająco produkty, które zapewnią maluchowi dodatkową porcję ważnych dla niego składników.