5 z 6Frytki selerowe z rozmarynem
Warzywa korzeniowe bardzo zyskują na smaku po upieczeniu. Nie inaczej jest z selerem, który staje się wtedy słodkawy. Takie frytki świetnie komponują się z pikantną lutenicą, ajwarem albo domowym keczupem.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g selera
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- lutenica lub ajwar do podania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Seler myjemy, obieramy i kroimy na frytki. W sporej misce mieszany olej z rozmarynem, wrzucamy pałeczki selerowe i dalej mieszamy, aż olej dokładnie je otoczy. Wykładamy je na blachę, pieczemy do miękkości, czyli 20–25 minut. Frytki serwujemy gorące, posypane solą, a obok podajemy w naczynku ostry sos do maczania.