Wpływ witaminy D na długość życia
Witamina D była do niedawna znana głównie z tego, że pozytywnie wpływa na stan kości. Jednak ostatnie badania dowiodły, że bierze ona również udział w wielu innych procesach i ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Zabezpiecza między innymi przed wieloma schorzeniami, a nawet może przedłużać życie.
1. Funkcje witaminy D
Receptory dla tej witaminy są umieszczone prawie we wszystkich tkankach naszego ciała, między innymi w układzie sercowo-naczyniowym, mózgu, mięśniach, kościach, gruczołach dokrewnych i skórze. Do tej pory witaminę D ceniono głównie za stymulujący wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową odpowiadającą także za mocne kości. Jednak teraz wiadomo, że ma ona wpływ na blisko sto pięćdziesiąt szlaków metabolicznych oraz wpływa na około trzysta genów. Z tego powodu witamina D może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia wielu groźnych i przewlekłych schorzeń. Co bardzo ważne, udowodniono, że gdy poziom witaminy D spadnie poniżej 20 ng/ml, zwiększa się ryzyko przedwczesnej śmierci.
2. Niedobór witaminy D
Tymczasem zdecydowana większość Polaków niezależnie od płci i wieku cierpi na niedobór witaminy D. Prowadzi to w dłuższym okresie do wystąpienia bólów kostno-mięśniowych, obniżenia odporności, osłabienia mięśni, uczucia zmęczenia, chorób dziąseł i bezsenności. Najczęstszą przyczyną braku witaminy D jest praca w zamkniętych pomieszczeniach i używanie kosmetyków z filtrem UV. Należy też pamiętać o tym, że zdolność do produkowania witaminy D przez skórę zmniejsza się wraz z wiekiem oraz w wyniku działania niektórych chorób i leków. Możliwe jest wykonanie badania krwi na poziom 25-hydroksywitaminy D. Prawidłowe stężenie w przypadku osób dorosłych wynosi od 30 do 50 ng/ml.
3. Źródła witaminy D
Witamina D jest wytwarzana tkankach skóry na skutek działania promieniowania słonecznego. Aby jej ilość nie spadła poniżej normy, należałoby spędzić w południe na słońcu około piętnastu minut. Skóra powinna być w tym czasie odsłonięta i niezabezpieczona kremem z filtrem. Niestety, w naszym kraju odpowiednia ilość słońca jest dostępna tylko od końca kwietnia do września – i to również niecodziennie.
Musisz to wiedzieć
W okresie jesienno-zimowym w Polsce nie ma możliwości czerpania witaminy D w ten sposób, ponieważ promienie słoneczne padają pod zbyt małym kątem. Dlatego należy uzupełniać niedobory w inny sposób, na przykład poprzez dietę. Bogate w tę witaminę są między innymi ryby oraz tran. Niestety, w innych produktach spożywczych jest jej bardzo niewiele. Śladowe ilości znajdują się między innymi w żółtym serze, jajkach oraz produktach roślinnych. Wchłanianie witaminy D poprawia magnez znajdujący się w: pestkach dyni, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych oraz czekoladzie.