W tych produktach znajdują się tłuszcze trans (WIDEO)
Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans występują naturalnie w niewielkich ilościach w mleku i mięsie zwierząt przeżuwających. Na skalę przemysłową powstają w wyniku uwodornienia lub utwardzenia olejów roślinnych, czyli dodania wodoru pod wysokim ciśnieniem, co ma na celu zmianę konsystencji z ciekłej na stałą. W wyniku tego procesu, w którym są poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury, tłuszcze zmieniają swoje właściwości, wzbogacają w cząsteczki wodoru i stają się groźne dla zdrowia. Uwodornienie zwiększa trwałość wrażliwych na światło i temperaturę olejów roślinnych.
Tłuszcze trans są uważane za szkodliwe, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia chce do 2023 r. wyeliminować je z rynku.
Kwasy tłuszczowe trans podwyższają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, a przy okazji obniżają poziom dobrego. Nadmiar złego cholesterolu odkłada się w ścianach tętnic, co prowadzi do miażdżycy. Spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita. Może również powodować zwiększenie tkanki tłuszczowej i masy ciała.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby spożycie tłuszczów trans było najniższe, jak to możliwe.
Tłuszcze trans można znaleźć w wielu produktach spożywczych dostępnych na rynku.
Chcesz wiedzieć, gdzie znajdziemy tłuszcze trans? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl