Trwa ładowanie...

W tych produktach znajdują się tłuszcze trans (WIDEO)

Zobacz film: "Tłuszcze trans. Zobacz, gdzie je znajdziemy"

Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans występują naturalnie w niewielkich ilościach w mleku i mięsie zwierząt przeżuwających. Na skalę przemysłową powstają w wyniku uwodornienia lub utwardzenia olejów roślinnych, czyli dodania wodoru pod wysokim ciśnieniem, co ma na celu zmianę konsystencji z ciekłej na stałą. W wyniku tego procesu, w którym są poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury, tłuszcze zmieniają swoje właściwości, wzbogacają w cząsteczki wodoru i stają się groźne dla zdrowia. Uwodornienie zwiększa trwałość wrażliwych na światło i temperaturę olejów roślinnych.

Tłuszcze trans są uważane za szkodliwe, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia chce do 2023 r. wyeliminować je z rynku.

Kwasy tłuszczowe trans podwyższają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, a przy okazji obniżają poziom dobrego. Nadmiar złego cholesterolu odkłada się w ścianach tętnic, co prowadzi do miażdżycy. Spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita. Może również powodować zwiększenie tkanki tłuszczowej i masy ciała.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby spożycie tłuszczów trans było najniższe, jak to możliwe.

Tłuszcze trans można znaleźć w wielu produktach spożywczych dostępnych na rynku.

W tych produktach znajdują się tłuszcze trans (WIDEO)

Chcesz wiedzieć, gdzie znajdziemy tłuszcze trans? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.