Trwa ładowanie...

Tym pryskają mandarynki. Znana chemiczka ostrzega

Avatar placeholder
08.12.2023 18:06
To może znajdować się na skórce cytrusów. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
To może znajdować się na skórce cytrusów. Sprawdź, na co zwrócić uwagę (Getty Images)

W grudniu można zauważyć wzrost sprzedaży cytrusów. Kupujemy je kilogramami, a później zjadamy lub wykorzystujemy do dekoracji. Często podajemy je również najmłodszym jako zdrową alternatywę dla słodyczy. Jest jednak jedna ważna rzecz, o której trzeba pamiętać.

spis treści

1. Niejadalna skórka cytrusów

Nie bez powodu mówi się, że święta pachną mandarynkami i pomarańczami. Ich piękny aromat roznosi się po całym domu i poprawia nastrój. Owoce te wykorzystuje się na różne sposoby - jako przekąskę, dodatek do ciast czy deserów lub element dekoracji domu i choinki.

Jednak okazuje się, że w ich skórkach znajdują się toksyczne substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przypomina o tym Sylwia Panek, która prowadzi na Instagramie profil @wzdrowym domu (dawniej znana jako @mamachemik).

Zobacz film: "Test na zakwaszenie żołądka"

Aby owoce te dotarły do Polski w dobrym stanie, ich skórka jest pryskana różnymi substancjami. Propiconazol, pirimetanil, imazalil czy tiabendazol to tylko niektóre z nich.

Stosowanie chemicznych substancji jest konieczne, by cytrusy przetrwały transport i były świeże przez dłuższy czas. Jednak środki grzybobójcze nie są obojętne dla ludzkiego zdrowia. Zalicza się je do substancji potencjalnie rakotwórczych. Mogą także wywoływać alergie. Skąd jednak mamy wiedzieć, czym spryskano skórki owoców, które kupujemy?

Panek podpowiada, by czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach lub pudełkach owoców.

"Substancje te znajdziecie wypisane zawsze na etykiecie. Jeśli kupujecie cytrusy luzem, to etykieta jest na kartonie lub skrzynce, w której one leżą. Tam zdarzają się również napisy - skórka niejadalna. No, ale kto to czyta?" - pisze w jednym z postów ekspertka. Dodaje, że wiele osób wrzuca cytrynę ze skórką do wody lub herbaty, nie myśląc o konsekwencjach.

"Najgorszą ze stosowanych substancji jest chyba IMAZALIL, fungicyd, czyli substancja zabezpieczająca cytrusy przed pleśnią. Niby fajnie, bo mniej ich się psuje, mniej jest wyrzucanych tylko, że ta substancja została zakwalifikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi" - pisze Panek.

2. Czy można pozbyć się toksyn ze skórki?

Pozbycie się toksyn ze skórki nie jest łatwe. Samo mycie jest niewystarczające, choć oczywiście potrzebne. Dodatkowo trzeba umyć ręce po obieraniu owoców oraz dbać o to, by maluchy nie dotykały skórki.

A co z szorowaniem skórki owoców?

To nie najlepszy pomysł.

"Szorowanie za pomocą szczoteczki lub mocne tarcie może pogorszyć sytuację, gdyż wówczas substancje ze skórki wciskamy mocniej w jej pory" - informuje Panek.

"Niestety w 2007 roku sprawdzano jak ten imazalil najlepiej usuwać ze skórek i okazało się, że wcale nie jest to takie proste. Z badanych metod najlepiej sprawdzała się myjka ultradźwiękowa, ale i tak usunięto mniej więcej połowę imazalilu" - dodaje.

Jeśli więc potrzebujemy skórki cytrusów do wypieków bądź lubimy dodawać ją do grzańców i herbat, to lepiej wybierać owoce ekologiczne. W pozostałych przypadkach pozbywajmy się skórek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze