Sprytne sposoby na czyszczenie lodówki. Modele do 2000 złotych
Czysta lodówka to gwarancja dłuższego działania wybranego sprzętu. Jak dbać o lodówkę, aby posłużyła nam co najmniej kilka lat? Jaka chłodziarko-zamrażarka sprawdzi się w kuchni singla, jak i dużej rodziny? Podpowiadamy.
1. Jak dbać o lodówkę?
Dbając o lodówkę, nie tylko pozbywamy się brzydkiego zapachu z wnętrza, ale również bakterii, które mogą rozprzestrzeniać się na półkach. Na rynku znajdziemy lodówki wolnostojące i do zabudowy o różnej pojemności. W zależności od tego parametru oraz indywidualnych potrzeb użytkowników uzależnimy częstotliwość czyszczenia sprzętu.
Dużą lodówkę, z której często korzystamy, najlepiej myć co najmniej raz na miesiąc. Aby skutecznie pozbyć się bakterii, grzybów i pleśni, wystarczą gąbka z płynem do mycia naczyń lub ocet.
Jedzenie w lodówce psuje się szybciej niż powinno? To sygnał, że w chłodziarko-zamrażarce zaległa pleśń, którą trzeba jak najszybciej usunąć. Warto monitorować stan przechowywanych produktów, sprawdzając datę ważności. Jedzenie, którego termin zbliża się ku końcowi, przesuńmy do przodu.
Producenci wyszli naprzeciw osób, które zapominają o regularnym czyszczeniu lodówki, wyposażając niektóre modele w filtr lub uszczelkę antybakteryjną. Jest to jedna z głównych cech, na które warto zwrócić uwagę, wybierając sprzęt dla dużej rodziny.
2. Jak układać żywność w lodówce?
Jeśli zhierarchizujemy żywność w lodówce, będzie nam łatwiej utrzymać urządzenie w czystości. Tym bardziej że w lodówce występuje minimalna różnica temperatur. Układając produkty w odpowiedniej kolejności, zmniejszymy również straty produktów, których nie będziemy wyrzucali do kosza na śmieci.
Na górnych półkach warto postawić produkty z najdłuższym terminem ważności (np. dżemy), a także ciasta, które szybko zjemy. Środkowe półki idealnie nadają się do przechowywania jedzenia już otwartego, a także nabiału. W dolnych obszarach dużej lodówki jest najchłodniej, dlatego jest to dobre miejsce na położenie mięsa czy ryb, które chcemy wykorzystać do przygotowania smacznego śniadania czy obiadu. Szuflady służą do przechowywania świeżych warzyw i owoców.
Po wewnętrznej stronie drzwi znajdują się balkoniki (3-4). Na górnej półce znajduje się miejsce na jajka, a także masło. Ze względu na wyższą temperaturę, możemy na balkonikach trzymać takie produkty jak słoik z sosem, napoje, majonez czy ketchup. Niektórzy producenci wyposażyli lodówki w szuflady z indywidualną regulacją temperatury, co ułatwia szybkie schłodzenia wina.
3. Jaka będzie najlepsza lodówka dla singla, a jaka dla dużej rodziny?
Na rynku znajdziemy zarówno małe lodówki turystyczne, jak i duże lodówki do zabudowy czy urządzenia wolnostojące. Niewielka pojemność chłodziarko-zamrażarki przyda się singlowi, który mieszka w kawalerce. Tym bardziej, jeśli w lodówce trzyma jedynie napoje oraz produkty z długim terminem ważności. W tym przypadku nie będzie potrzebne częste czyszczenie urządzenia. Wystarczy pojemnik z kawą, by zneutralizować nieprzyjemny zapach wydobywający się z małej lodówki.
Szeroki wybór lodówek i innych sprzętów AGD w niskich cenach znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.
A jaką chłodziarkę wybrać, jeśli mamy dużą, przynajmniej 4-osobową rodzinę? Ponad 250 litrów pojemności powinno wystarczyć, by zmieścić wszystkie niezbędne produkty. Warto również wybrać produkt z klasy A+ lub A++, który zapewni nam niskie zużycie prądu. Jeśli wybierzemy lodówkę side by side (z podwójnymi drzwiami), musimy liczyć się z wyższą ceną, która może sięgać nawet 6000 złotych.
Pamiętajmy również, że większa chłodziarka oznacza większą przestrzeń na chętnie kolekcjonowane naklejki i magnesy na lodówkę, tak uwielbiane przez dzieci.