Wino bezalkoholowe – przeznaczenie, produkcja, zalety, wady
Wino bezalkoholowe to propozycja dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą pić alkoholu, a więc również dla kobiety w ciąży. Obecnie w sklepach pojawia się wiele bezalkoholowych zamienników tradycyjnych alkoholi, jednak wina bezalkoholowe są nowością na półkach sklepowych. Opinie na temat wina bezalkoholowego są mocno podzielone. Czym tak naprawdę jest wino bezalkoholowe?
1. Wino bezalkoholowe - przeznaczenie
Wino bezalkoholowe to propozycja dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą bądź nie chcą pić alkoholu. Obecnie negatywny wpływ alkoholu na zdrowie jest bardzo nagłaśniany w mediach. Jednak jednocześnie publikuje się coraz więcej badań opisujących pozytywny wpływ na zdrowie alkoholu spożywanego w rozsądnych ilościach.
Produkcja wina bezalkoholowego jest odpowiedzią producentów alkoholu na wątpliwości związane ze spożyciem alkoholu. Spożywając wino bezalkoholowe, nie narażamy się na negatywne skutki związane z jego nadmierną konsumpcją.
2. Wino bezalkoholowe - produkcja
Wino bezalkoholowe w pierwszym momencie kojarzy się z szampanem dla dzieci. Jednak dostępne w sklepach wina bezalkoholowe nie mają wiele wspólnego z tym gazowanym słodzonym napojem dla dzieci. Wino bezalkoholowe jest normalnym, prawdziwym winem jednak jest pozbawione alkoholu w dość prostym procesie.
Wino bezalkoholowe jest wytwarzane z prawdziwego wina, które zawiera alkohol. A więc proces produkcji wina bezalkoholowego do pewnego momentu przebiega tak samo, jak produkcji prawdziwego wina. Zanim jednak wino bezalkoholowe zostanie zabutelkowane, odwirowuje się z niego alkohol za pomocą wirującej kolumny stożków.
3. Wino bezalkoholowe - zalety
Wino bezalkoholowe ma wiele zalet. Główną zaletą wina bezalkoholowego jest brak etanolu. Powszechnie wiadomo, że alkohol spożywany w zbyt dużych ilościach ma negatywny wpływ na zdrowie i dlatego warto go unikać. Obecnie każdy już wie, że alkohol spożywany w zbyt dużych ilościach może również doprowadzić do rozwoju nałogu. W przypadku wina bezalkoholowego nie ma takiego ryzyka.
Wino bezalkoholowe ma wszystkie zalety tradycyjnego wina. W winie bezalkoholowym znajdziemy więc wszystkie bioaktywne związki chemiczne, które są obecne w winie. Picie wina bezalkoholowego sprawi, że zmniejszymy ryzyko niektórych chorób układu sercowo-naczyniowego, jak miażdżyca i nadciśnienie, a także cukrzycy.
ZOBACZ TAKŻE:
Kolejną zaletą wina bezalkoholowego jest niska kaloryczność wynikająca z braku alkoholu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol ma bardzo dużo kalorii (jeden gram etanolu to aż siedem kalorii). Niska kaloryczność wina bezalkoholowego ma więc spore znaczenie dla osób na diecie oraz uprawiających sport.
4. Wino bezalkoholowe - wady
Wino bezalkoholowe nie jest niestety pozbawione wad. Jedną z nich jest smak wina bezalkoholowego. Choć smak wina bezalkoholowego przypomina smak tradycyjnego wina, kojarzy się jednak z winem dość słabej jakości. Niestety brak alkoholu w winie bezalkoholowym wpływa na jego smak i aromat. Odczucia w czasie picia wina bezalkoholowego są jednak bardzo indywidualne, więc warto wyrobić sobie własną opinię.