2 z 7Poranna dawka energii w jednej szklance
Co jest podstawa sukcesu owocowych koktajli? Przede wszystkim moc warzyw, owoców i ich cenne składniki mineralne oraz wyjątkowy smak. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Truskawki. Zawierają właściwości oczyszczające. Działają też odkwaszająco, wzmacniają organizm i chronią przed nowotworami.
Nasiona chia. W tych małych ziarenkach jest cała moc witamin: witaminy z grupy B, E, C a poza tym: magnez, fosfor, wapń oraz błonnik. Są też obfitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin, minerałów. Przeciwutleniacze dzięki zawartości lecytyny i krzemionki odpowiadają za szczupłą i piękną sylwetkę.
Mango. Obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek. Poza tym owoc jest bogaty w miedź, potas i magnez oraz witaminę C. A wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Przepis:
- 5 truskawek
- ½ mango
- łyżeczka płatków owsianych
- łyżeczka nasion chia
- szklanka wody kokosowej
Przyrządzenie:
Owoce po umyciu i wysuszeniu, pokrój na małe kawałeczki. Zblenduj. Następnie dodaj wodę kokosową wraz z płatkami owsianymi. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Na koniec przelej masę do wysokiej szklanki. Udekoruj nasionami chia. Koktajl gotowy do spożycia.
Sprawdź koniecznie: Twoje dziecko jest niejadkiem? Zobacz jak łatwo mżna to zmienić