Trwa ładowanie...

Przepis na ciasteczka korzenne

Przepis na ciasteczka korzenne
Przepis na ciasteczka korzenne

To twarde, przyprawione typowo bożonarodzeniowymi aromatami łakocie. Wypiekane w Niemczech, Luksemburgu i Belgii w specjalnych drewnianych formach, dzięki którym uzyskują najrozmaitsze kształty. W Holandii były i są dodatkiem do prezentów. 5 grudnia, czyli w wigilię 6 grudnia, holenderskie rodziny spotykają się u dziadków i obdarowują się drobnymi prezentami, podgryzając słodycze i popijając je gorącą czekoladą. W Polsce "mikołajki" wypiekano w tajemnicy przed dziećmi, nocą z 5 na 6 grudnia.

Potrzebne składniki:

  • 200g mąki
  • 140g masła
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 80g cukru
  • gotowane żółtko
  • po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu, startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soku z cytryny i pół łyżeczki skórki
  • białko do smarowania, gruboziarnisty cukier do posypania

Wykonanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Mąkę, masło, ugotowane żółtko siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 60 minut do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie474,7 kcal
Białka5,8 g
Węglowodany51,6 g
Tłuszcze27,45 g
Błonnik1,75 g

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze