Przepis na ciasteczka korzenne
To twarde, przyprawione typowo bożonarodzeniowymi aromatami łakocie. Wypiekane w Niemczech, Luksemburgu i Belgii w specjalnych drewnianych formach, dzięki którym uzyskują najrozmaitsze kształty. W Holandii były i są dodatkiem do prezentów. 5 grudnia, czyli w wigilię 6 grudnia, holenderskie rodziny spotykają się u dziadków i obdarowują się drobnymi prezentami, podgryzając słodycze i popijając je gorącą czekoladą. W Polsce "mikołajki" wypiekano w tajemnicy przed dziećmi, nocą z 5 na 6 grudnia.
Potrzebne składniki:
- 200g mąki
- 140g masła
- 30 g posiekanych migdałów
- 80g cukru
- gotowane żółtko
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu, startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka soku z cytryny i pół łyżeczki skórki
- białko do smarowania, gruboziarnisty cukier do posypania
Wykonanie:
Mąkę, masło, ugotowane żółtko siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 60 minut do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 474,7 kcal |
Białka | 5,8 g |
Węglowodany | 51,6 g |
Tłuszcze | 27,45 g |
Błonnik | 1,75 g |