Przepis na ciasteczka korzenne

To twarde, przyprawione typowo bożonarodzeniowymi aromatami łakocie. Wypiekane w Niemczech, Luksemburgu i Belgii w specjalnych drewnianych formach, dzięki którym uzyskują najrozmaitsze kształty. W Holandii były i są dodatkiem do prezentów. 5 grudnia, czyli w wigilię 6 grudnia, holenderskie rodziny spotykają się u dziadków i obdarowują się drobnymi prezentami, podgryzając słodycze i popijając je gorącą czekoladą. W Polsce "mikołajki" wypiekano w tajemnicy przed dziećmi, nocą z 5 na 6 grudnia.

Ciasteczka korzenne
Ciasteczka korzenne

Korzenne ciasteczka zapachem przywołują atmosferę świąt.

zobacz galerię

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

Potrzebne składniki:

  • 200g mąki
  • 140g masła
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 80g cukru
  • gotowane żółtko
  • po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu, startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soku z cytryny i pół łyżeczki skórki
  • białko do smarowania, gruboziarnisty cukier do posypania

Wykonanie:

Mąkę, masło, ugotowane żółtko siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 60 minut do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 474,7 kcal
Białka 5,8 g
Węglowodany 51,6 g
Tłuszcze 27,45 g
Błonnik 1,75 g

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!