Trwa ładowanie...
Produkty zbożowe w diecie malucha. Które z nich można podawać niemowlakom i małym dzieciom?

Produkty zbożowe w diecie malucha. Które z nich można podawać niemowlakom i małym dzieciom?

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych

Zboża odgrywają ogromną rolę w diecie dziecka. Zawarte w nich składniki mineralne i witaminy wspierają prawidłowy rozwój maluszka, a błonnik wspomaga układ trawienny i dba o zdrowy brzuszek naszej pociechy. Wielu rodziców zastanawia się, jakie zboża włączyć do diety niemowlaka i które z nich mogą jeść starsze dzieci. W poniższym tekście rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Każdy rodzic chce, żeby jego latorośl otrzymywała wszystko, co najlepsze. Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia dziecka jest zrównoważona dieta, dzięki której organizm przyswaja niezbędne składniki odżywcze. Mają one kluczowy wpływ na proces wzrostu, rozwój umysłowy, a także siłę i odporność naszej pociechy. Dla wielu z nas komponowanie zdrowej diety malucha to niemałe wyzwanie. Kiedy można zacząć rozszerzać jadłospis o nowe pokarmy? Czy podawanie dziecku zbóż na wczesnym etapie może mu zaszkodzić? Jakie produkty zbożowe mogą znaleźć się w menu niemowlaka? Każdy z tych dylematów jest naturalny i wynika z troski o malucha.

Jeżeli obawiasz się włączyć zboża do jadłospisu swojej pociechy, uspokajamy – produkty zbożowe (także te zawierające gluten) może jeść już kilkumiesięczny szkrab. Co więcej, nawyki żywieniowe kształtowane w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka mają ogromny wpływ na przyzwyczajenia żywieniowe, a przez to na zdrowie naszego malucha – zarówno teraz, jak i w kolejnych latach.

Wpływ zbóż na rozwój dziecka. Dlaczego są tak ważne?

Produkty zbożowe to źródło niezbędnych pierwiastków i witamin, a także niezwykle wartościowe źródło energii, której mały organizm potrzebuje do zabawy i odkrywania świata. Każdy posiłek na bazie zbóż zawiera węglowodany, które są paliwem dla mózgu. Cukry złożone pełnią też kluczową rolę w rozwoju funkcji poznawczych, ułatwiają naukę i koncentrację, a także dają dziecku siłę niezbędną do codziennych aktywności. W zbożach znajdziemy błonnik, który reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Ponadto produkty zbożowe to także skarbnica witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz cennych minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, fosforu, selenu, cynku i żelaza. Taki zestaw składników zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu dziecka i wspiera jego system odpornościowy.

Zboża w diecie niemowlaka. Które z nich można podawać maluszkowi?

Pamiętajmy, że zboża należy wprowadzać do diety niemowlaka stopniowo. Eksperci nie zalecają włączania produktów zbożowych przed 4. miesiącem życia dziecka. Na tym etapie jego układ pokarmowy nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, żeby móc prawidłowo trawić węglowodany złożone. Właściwie do 6. miesiąca najlepiej poprzestać na mleku matki lub mleku modyfikowanym. Pierwsze produkty zbożowe możemy włączać do diety dziecka, kiedy skończy pół roku – wówczas mamy pewność, że błonnik zawarty w zbożach nie spowoduje u malca przykrych dolegliwości jelitowych. Początkowo posiłki zbożowe podajemy dziecku w małych ilościach (np. 2-3 łyżeczki dziennie, żeby układ pokarmowy niemowlaka mógł się przyzwyczaić do ich trawienia). Rozszerzanie jadłospisu maluszka o produkty zbożowe warto zacząć od kasz. Są one źródłem wielu składników odżywczych, niezbędnych dziecku do prawidłowego rozwoju. Kasze stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznych i różnorodnych posiłków. Możemy dodać do nich odrobinę tłuszczu, białko w postaci mięsa lub roślin strączkowych, a także różne jarzyny, żeby uzyskać lekkostrawny i pełnowartościowy posiłek dla naszego malucha. Idealna dla niemowlaka będzie delikatna kasza jaglana, kaszka manna oraz inne gatunki o drobnych ziarnach, które maluch zje bez żadnego trudu. Pamiętajmy, że rozszerzanie diety służy też poznawaniu nowych smaków i kształceniu dobrych nawyków żywieniowych. Dlatego tak ważne jest, żeby maluch poznał wartościowe produkty zbożowe już na wczesnym etapie życia.

Świetnym pomysłem na zdrowy posiłek dla maluszka są płatki zbożowe. Z ich pomocą wyczarujemy smaczne śniadanie, które doda dziecku energii do nauki i zabawy. Na etapie rozszerzania diety warto zacząć od lekkostrawnych płatków jaglanych lub ryżowych. Łącząc je z mlekiem, otrzymamy ciepły i pożywny kleik, który dostarczy niemowlakowi cennych substancji odżywczych i pozytywnie wpłynie na jego brzuszek. Po 7. miesiącu możemy stopniowo, niewielkimi porcjami włączać płatki owsiane. Smaczna owsianka z owocami to propozycja, której nie odmówi żaden mały smakosz.

Jakie produkty zbożowe włączyć do jadłospisu starszego dziecka?

O ile lekarz nie stwierdził celiakii lub alergii na zboża, kilkulatek może je śmiało spożywać w każdej postaci – od pieczywa i makaronów, aż po ryż i różne gatunki kasz. Nie zapominajmy także o płatkach – jaglane, owsiane czy też wielozbożowe to zdrowy zastrzyk energii i cenne paliwo dla mózgu. Pamiętajmy, że najzdrowsze dla małego organizmu są węglowodany złożone. Ich źródłem są m.in. ciemne pieczywo i makaron, wspomniane płatki zbożowe, brązowy ryż oraz gruboziarniste kasze (np. gryczana, jaglana czy pęczak), które starsze dziecko może jeść bez ograniczeń. Kasze i płatki to także świetna baza do przygotowania wielu zdrowych i sycących posiłków. Żeby maluch nie znudził się ich smakiem, warto podawać je z różnymi dodatkami i w różnej formie. Jaglanka i owsianka z owocami, warzywne kaszotto, ryż z kurczakiem czy smaczne i pożywne muffiny z kaszy manny to świetny pomysł na zdrowy, sycący posiłek dla każdego malucha. Gwarantujemy, że będzie je zajadał z apetytem.

Partner materiału: organizator kampanii Dobre zboże wiele może. #CzerpZeZboża: Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych

polecamy

Polecane dla Ciebie