Trwa ładowanie...

Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku

Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku
Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku

O tym, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego twojego dziecka z pewnością już wiesz.

Ale czy wiedziałaś, że:

  • sposób przechowywania produktów żywnościowych ma wpływ na ilość zawartego w nich kwasu foliowego,
  • obecność witaminy C w produktach żywnościowych zmniejsza straty kwasu foliowego,
  • suplementy diety są najlepiej przyswajalnym źródłem kwasu foliowego (wchłaniają się w 100%),
  • suplementacja kwasem foliowym zmniejsza ilość zachorowań na choroby cewy nerwowej o 50-80%.

Ten artykuł podaruje ci warsztat do tego, jak uzyskać jak najwięcej kwasu foliowego z produktów żywnościowych, jak suplementować tę witaminę.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

Dowiesz się nie tylko, jak istotny jest kwas foliowy dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego twojego dziecka, ale również o tym, jakie konsekwencje niesie jego niedobór dla ciebie, twojego partnera, rodziców.

Kwas foliowy powinien kojarzyć się z kolorem zielonym we wszystkich odcieniach, ponieważ najwięcej tej witaminy zawierają: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, brukselka, bób, zielony groszek.

Ponadto cennym źródłem folianów są również pomidory, orzechy, słonecznik, pełne ziarna zbóż, owoce cytrusowe, wątroba, drożdże, jaja, sery.

W diecie Polaków głównym źródłem kwasu foliowego są produkty zbożowe.

spis treści

1. Zminimalizuj straty kwasu foliowego

Z pewnością kojarzysz reklamę, w czasie której widać, jak w trakcie gotowania wraz z wodą wyparowują witaminy.

Udowodniono, że kwas foliowy i jego pochodne są wrażliwe na wysokie temperatury, np. wypiekanie chleba powoduje stratę ok. 20-30% folianów.

Dlatego też należy skracać czas gotowania do niezbędnego minimum.

Długie przechowywanie produktów żywnościowych wpływa na przemianę lepiej przyswajalnej formy witaminy w gorzej przyswajalną.

Ponadto kwas foliowy jest wrażliwy na działanie promieni słonecznych (zwłaszcza UV). Owoce i warzywa warto przechowywać w ciemnych i chłodnych miejscach.

Zaobserwowano również, że obecność witaminy C w produktach zmniejsza straty folianów.

2. O wchłanialności folianów słów kilka...

Nasz przewód pokarmowy wchłania kwas foliowy zawarty:

  • w diecie ‒ w 50-90%
  • w suplementach ‒ w 100%.

Zapasy zgromadzonego w organizmie kwasu foliowego wystarczają na ok. 3 miesiące.

3. Czy istnieją sytuacje, w których pomimo prawidłowej suplementacji kwasu foliowego jego wchłanianie jest zmniejszone?

Jeśli teraz planujesz ciążę, a wcześniej przez krótki lub dłuższy czas stosowałaś doustną antykoncepcję, musisz wiedzieć, że zubożyła ona twoje zapasy folianów.

Na dużo mniejsze wchłanianie kwasu foliowego mają również wpływ:

  • przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czyli zwykłych leków przeciwgorączkowych czy przeciwzapalnych kupowanych w aptece bez recepty typu ibuprofen
  • prowadzony styl życia: picie alkoholu, palenie tytoniu
  • choroby zapalne przewodu pokarmowego (zwłaszcza żołądka, jelita cienkiego).

    4. Jakie są główne przyczyny niedoboru kwasu foliowego?

  • głównie zbyt małe ilości dostarczane z pokarmem

  • zwiększone zapotrzebowanie w okresie ciąży oraz karmienia piersią
  • upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego
  • leki wchodzące w interakcje.

    5. Jakie są skutki niedoboru kwasu foliowego?

Foliany pełnią szczególną rolę w komórkach, które szybko się dzielą.

Są to przede wszystkim komórki tworzących się tkanek, narządów płodu oraz komórki układu krwiotwórczego.

Dlatego niedobór tej witaminy niesie ze sobą konsekwencje w postaci:

  • rozwoju wad cewy nerwowej u płodu
  • niedokrwistości charakteryzującej się większą niż normalnie wielkością krwinek czerwonych (w języku medycznym makrocytową).

Ponadto w związku z niedoborem nasila się rozwój zmian miażdżycowych, które w konsekwencji niosą większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (zawału serca, udaru mózgu).

6. Jak zmniejszyć ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u twojego dziecka?

Jeśli jesteś kobietą w wieku rozrodczym, niezależnie od tego, czy planujesz ciążę, czy też nie, zacznij już dzisiaj przyjmować kwas foliowy!

Układ nerwowy dziecka zaczyna rozwijać się już w pierwszym miesiącu ciąży. W sytuacji, kiedy informacja o ciąży przychodzi wraz z brakiem przypadającej na planowany termin miesiączki, twoje dziecko ma już etap rozwoju układu nerwowego polegający na zamykaniu cewy nerwowej za sobą.

Jeśli miałaś niedobory kwasu foliowego, może dojść do rozwoju wad objawiających się:

→ rozszczepem kręgosłupa

czy też

→ bezmózgowiem, będącym śmiertelną chorobą.

7. Jaką dawkę kwasu foliowego powinnaś przyjmować?

Standardowa dawka dzienna to 400 mikrogramów, czyli 0,4 miligrama.

Jeśli jesteś kobietą z grupy ryzyka, czyli urodziłaś już dziecko z wadą cewy nerwowej, musisz przyjmować dziesięciokrotnie większą dawkę, tzn. 4 mg.

Mam nadzieję, że przekonałam cię o potrzebie regularnej suplementacji diety kwasem foliowym.

Wierzę również, że przedstawione przeze mnie proste sposoby na zwiększenie uzyskanego z produktów żywnościowych kwasu foliowego pozwolą na szybsze uzupełnienie niedoborów tej witaminy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze