Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 kotlety schabowe,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 200 g brązowej soczewicy,
  • 3 łyżki słodkiej musztardy,
  • 2 średnie pory, drobno posiekane,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę wrzuć do zimnej wody i mocz przez co najmniej godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kawałki schabu rozbij lekko i natnij z jednej strony. Dopraw solą i pieprzem i wysmaruj z jednej strony musztardą. Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią kotlety. Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony przez kilka minut, po czym przykryj i duś przez jakieś 15 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż na dnie kotlety, a na nie nałóż soczewicę i posiekane pory. Polej wszystko sokiem jabłkowym, przykryj i piecz przez 15 minut. Na następne 5-7 minut zdejmij pokrywę.  

| Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | | --- | | Kalorie | 192,4 kcal | | --- | --- | | Białka | 13,66 g | | --- | --- | | Węglowodany | 28,38 g | | --- | --- | | Błonnik | 3,11 g | | --- | --- | | Tłuszcze | 1,85 g | | --- | --- |

Komentarz:

Warzywo strączkowe, jakim jest soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin. Soczewica jest chyba najbardziej charakterystycznym składnikiem dań wegetariańskiej kuchni. Ponieważ zawiera mnóstwo białka, może spokojnie zastępować mięso w codziennym jadłospisie. A jeśli towarzyszy mięsu, to tym lepiej. Soczewica posiada także kwas foliowy i minerały, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Wszyscy, którzy prowadzą aktywny – zarówno fizycznie, jak i umysłowo – tryb życia, powinni wprowadzić soczewicę do swojego menu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Pieczony schab z suszonymi figami

Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami...

Dania z wieprzowiny

Pierożki wieprzowe

Pierożki wieprzowe

wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki startego imbiru, 3 łyżki mielonego (...) czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Dania z wieprzowiny

Zupa z grochu

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej...

Dania z wieprzowiny

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych lub duszonych.

Dania z wieprzowiny

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii to idealny pomysł na wykwintny obiad lub kolację w stylu francuskim.

Dania z wieprzowiny

Wątróbka w warzywach

Wątróbka w warzywach

Wątróbka to bardzo wyrafinowany rodzaj mięsa, który nadaje się na oryginalne i wykwintne posiłki. Poza tym jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Dania z wieprzowiny

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni.