5 z 9Owsiane ciasteczka
Potrzebne składniki:
- 200 g miękkiego masła;
- 1 szkl. cukru białego;
- ¼ szkl. ciemnego cukru;
- 1 spore jajko;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 ½ szkl. płatków owsianych;
- 1 szkl. mąki pszennej;
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i zmiksować. Wsypać ciemny cukier i zmiksować, a następnie dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe sypkie składniki i zmiksować. Powinno powstać bardzo gęste ciasto. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki wielkości zbliżonej do orzecha laskowego. Układać je na papierze w sporej odległości od siebie (ciasteczka będą zwiększać swoją objętość) i rozgnieść na placuszki. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 150-170 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Ciasteczka można zapakować w pudełeczko lub poukładać jedno na drugim i przewiązać wstążeczką.