Pakowanie kanapek w folię aluminiową szkodzi zdrowiu
Codziennie rano zawijasz kanapki w folię aluminiową i pakujesz je dzieciom do szkoły? Najwyższa pora z tym skończyć. Są bezpieczniejsze metody pakowania jedzenia na wynos.
1. Wszechobecna folia aluminiowa
Folia aluminiowa jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Używa się jej do produkcji blaszek do pieczenia ciast i mięs. Przykrywamy też nią gorące potrawy, by wolniej stygły. Często folia aluminiowa wykorzystywana jest również do pakowania jedzenia, nie tylko na wynos, ale też takiego, które przechowujemy w lodówce. Jest to wygodny sposób, ale może być szkodliwy dla naszego zdrowia.
2. Aluminium przenika do żywności
Aluminium to inaczej glin, jeden z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków na Ziemi. W ciągu tygodnia ekspozycja na ten pierwiastek nie powinna przekraczać 280 mg. Na szczęście glin jest w większości wydalany wraz z moczem. Problem pojawia się, gdy nasze nerki źle funkcjonują. Glin może wówczas kumulować się w komórkach, doprowadzając do zaburzeń pamięci, problemów z układem hormonalnym i rozrodczym, a także do osteoporozy i alzheimera.
Glin zawarty w foli aluminiowej przenika do żywności. Im dłużej ma z nią kontakt, tym stężenie pierwiastka w jedzeniu jest wyższe.
3. Zakazane produkty
W folię aluminiową nie wolno pakować cytrusów, ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, pomidorów i ich przetworów, a także jabłek.
Jeśli w kanapce znajdują się pomidory albo inne wymienione produkty, zawijanie jej w folię aluminiową nie jest wskazane. Gdy kwaśne produkty wchodzą w reakcję z aluminium - tworzą się sole glinu, które przenikają do żywności. W folii nie powinno się też przechowywać produktów mocno przyprawionych.
4. W co pakować?
Zamiast folii aluminiowej możemy użyć zwykłego papieru śniadaniowego. Dobrym rozwiązaniem jest też używanie opakowań wielokrotnego użytku. Dzięki temu zaoszczędzimy papier i przyczynimy się do zmniejszenia ilości śmieci produkowanych przez nasze gospodarstwo domowe.
Zanim kupisz opakowanie na drugie śniadanie, sprawdź, czy jest ono przeznaczone do kontaktu z żywnością. Opakowanie powinno być też wolne od bisfenolu A (BPA), który jest szkodliwy dla zdrowia i może powodować zaburzenia układu nerwowego oraz zaburzenia hormonalne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl