Przejdź na WP

Owoce w diecie niemowląt i małych dzieci

Dzieci kochają owoce, różnorodność ich kolorów i smaków. To ważne źródło witamin i składników mineralnych, dlatego powinny znaleźć się w diecie maluszka każdego dnia. Kiedy wprowadzić jabłko, gruszkę czy banana do jadłospisu, ile porcji owoców dziennie zaspokoi potrzeby młodego organizmu i jakie wybierać, by mieć pewność, że maluch otrzymuje to, co najlepsze?

Zobacz film: "W jaki sposób zmienia się zachowanie dziecka od drugiego roku życia?"

1. Kiedy podajemy pierwsze owoce?

Eksperci zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Zgodnie z zaleceniami ESPGHAN oraz EFSA oraz zasadami żywienia zdrowych niemowląt obowiązującymi w Polsce rozszerzanie diety dziecka i włączanie do niej nowych smaków należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Najpierw w menu niemowlęcia powinny się pojawić warzywa, owoce serwujemy natomiast w około 3. tygodniu rozszerzania diety. Taka kolejność wynika z faktu, że dzieciom trudniej zaakceptować wymagający smak warzyw niż słodki owoców.

2. Codzienna dawka owoców

Rozszerzanie diety o owoce należy rozpocząć od niewielkich ilości, z czasem należy je zwiększać. Dzieci po ukończeniu 1. roku życia powinny otrzymywać 4 porcje owoców dziennie – te zalecenia można znaleźć w modelowym talerzyku żywieniowym Instytutu Matki i Dziecka. Obok 4 porcji owoców w jadłospisie malucha należy zadbać o 5 porcji warzyw, tyle samo porcji produktów zbożowych, 4-5 porcji produktów białkowych oraz 1-2 porcje tłuszczu. Odpowiednia ilość owoców w diecie jest bardzo ważna. Ale warto pamiętać o umiarze. Nadmiar słodkich owoców może zmniejszać apetyt na inne grupy produktów spożywczych.

3. Jakie owoce wybierać?

Na początku duże znaczenie ma konsystencja owocowych posiłków. Forma delikatnych przecierów i musów owocowych będzie idealna w trakcie pierwszego etapu przygody z nowymi smakami. Owoców nie warto zastępować sokami owocowymi, a ich ilość powinna być limitowana. Zawierają one znacznie mniej błonnika niż przeciery owocowe.

4. Liczy się jakość i bezpieczeństwo!

Niezwykle istotna jest również odpowiednia jakość i bezpieczeństwo produktów spożywanych przez maluszka. Nie świadczy o tym ich wygląd, smak czy zapach – gwarancję bezpieczeństwa mogą dać odpowiedni proces uprawy i testy jakości. Rodzic musi mieć pewność, że podaje dziecku to, co najlepsze. Dobrym rozwiązaniem jest więc żywność stworzona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Spełnia ona wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa. „Receptury i konsystencja owocowych musów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci są dopasowane do ich potrzeb i etapu rozwoju, już w momencie wprowadzania do menu pierwszych smaków. Każda partia owoców przeznaczonych dla najmłodszych jest sprawdzana pod kątem pozostałości substancji, które mogą być szkodliwe dla rozwijającego się organizmu, takich jak np. pestycydy. Należy podkreślić, że owoce, które są przeznaczone dla małych konsumentów, spełniają nawet do 3000 razy1 bardziej restrykcyjne normy niż te przeznaczone dla dorosłych! Jesteśmy tym, co jemy, dlatego żywienie, zwłaszcza w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, jest bardzo ważne dla jego prawidłowego rozwoju” – tłumaczy Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.