Trwa ładowanie...

Kwiaty i owoce głogu. Właściwości i zastosowanie

 Ewa Rosiecka
14.06.2022 00:03
Owoce głogu zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych
Owoce głogu zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych (Adobe Stock)

Kwiaty i owoce głogu znane są od dawna w medycynie ludowej, jako wspaniałe źródło cennych składników i minerałów. Dziś wykorzystywane są w celach profilaktycznych oraz leczniczych. Jak głóg wpływa na zdrowie? Czy można go podawać dzieciom i kobietom w ciąży? Czy są przeciwskazania do stosowania głogu? Sprawdź!

spis treści

1. Głóg - co to za roślina?

Głóg (łac. Crataegus) jest uważany za jedną z najstarszych roślin, które używamy w celach leczniczych. Występuje w Ameryce Północnej, Europie oraz zachodniej Azji. W Polsce rośnie na niżu zachodnim oraz w niższych partiach górskich.

Należy do rodziny różowatych. Znamy ponad tysiąc gatunków głogu, a kilka z nich ma swoje monografie w Farmakopei.

Głóg jest dobrze znaną rośliną ozdobną o białych i bladoróżowych kwiatach, a jego dojrzałe owoce mają kształt elipsy lub kuli i czerwonobrunatną, lub ciemnoczerwoną barwę. Kolor owoców może się jednak różnić zależnie od gatunku rośliny i stopnia ich dojrzałości - można spotkać także owoce w kolorze żółtym, zielonym, czerwonym lub ciemnofioletowym.

Zobacz film: "Za co lekarze przyznają punkty w skali Apgar?"

Do celów leczniczych wykorzystywane są kwiaty, szczytowe liście oraz owoce głogu. Kwiaty zbiera się w maju i czerwcu, owoce zaś we wrześniu i październiku.

Bergamotka. Właściwości, zastosowanie i przeciwskazania
Bergamotka. Właściwości, zastosowanie i przeciwskazania

Bergamotka jest mniejszą odmianą pomarańczy, która dzięki zawartości dużej ilości witamin pomaga zapobiegać

przeczytaj artykuł

2. Co zawiera głóg?

W owocach i kwiatach głogu znajdują się pokłady składników mineralnych i witamin, powszechnie wykorzystywanych do celów leczniczych oraz profilaktycznych. Są to m.in.:

  • flawonoidy - działają rozkurczowo na mięśnie gładkie dróg moczowych, jelit, macicy oraz naczyń krwionośnych;
  • mikroelementy: sód, potas, wapń, magnez, fosfor;
  • witaminę C;
  • procyjanidyny obniżające w sposób delikatny ciśnienie tętnicze.

3. Właściwości zdrowotne głogu

Z uwagi na wyżej wymienione składniki prozdrowotne, głóg wykazuje właściwości lecznicze, m.in.:

  • korzystny wpływ na układ krążenia - obniża poziom cholesterolu LDL ("złego"), całkowitego oraz trójglicerydów, podwyższa poziom cholesterolu HDL ("dobrego"), pomaga obniżać ciśnienie krwi;
  • działanie przeciwutleniające - dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów, w tym polifenoli, etanolowe i wodne wyciągi z głogu wspierają walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami;
  • poprawa funkcjonowania układu odpornościowego - głóg ma właściwości przeciwzapalne, dzięki zawartym w ekstrakcie z owoców tej rośliny flawonoidom;
  • działanie przeciwdrobnoustrojowe - głóg zwalcza m.in. paciorkowce i gronkowce dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, ma także działanie przeciwgrzybicze.

4. Przeciwskazania do stosowania głogu

Mimo licznych korzyści płynących ze spożywania głogu, istnieją także przeciwskazania do stosowania tej rośliny. Nie powinny jej spożywać:

  • chorzy z niewydolnością serca;
  • ciężko chorzy cierpiący na poważne schorzenia;
  • dzieci do 12. roku życia;
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze