Trwa ładowanie...

Odkrywamy sekrety jedzenia! Nowy cykl „Wiem, co jem!” w ramach Akademii Mądrego Dziecka

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 26.01.2022 12:46
Materiał sponsorowany przez Wydawnictwo HarperCollins Polska
Dzieci jedzą według prostej zasady: jedzą to co lubią, a lubią to co znają.
Dzieci jedzą według prostej zasady: jedzą to co lubią, a lubią to co znają. (Materiał Partnera)

Akademia Mądrego Dziecka wydawana przez HarperCollins Polska bawi, uczy, wspomaga wszechstronny rozwój dziecka, rośnie razem z pociechami i wciąż się rozwija. Rodzice i opiekunowie właśnie za to cenią serię. Tym razem do rąk czytelników trafia nowy cykl – Wiem, co jem! z książkami: „Pomidory”, „Banany”, „Czekolada” oraz „Chlebek i bułeczki”.

Poszczególne pozycje zapraszają dzieci i ich rodziców oraz opiekunów, do wspólnego odkrywania otoczenia, zabawy, oglądania, zaspokajania ciekawości, a co najważniejsze w cyklu, do kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Wszystkie nowości są już dostępne w sprzedaży. Natura zapełnia nasze talerze wspaniałymi produktami. Skąd się one biorą? Jaką drogę przebywają, zanim trafią do naszych kuchni? Jak wybierać te najlepsze? Te i inne ciekawe informacje znajdują się w nowej serii książeczek przeznaczonych dla starszych przedszkolaków i dzieci w wieku wczesnoszkolnym – Wiem, co jem! – Pomidory, Czekolada, Chlebek i Banany.

(Materiał Partnera)

Wszystkie pozycje są pełne zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Każda wyczerpująco opowiada o produkcie, jego historii, sposobach jego produkcji lub uprawy. Wyjaśnia, w jaki sposób się je przetwarza? Dzieci mogą dowiedzieć się skąd dotarły do nas kakao i pomidory, jak kiedyś ludzie uprawiali zboża i robili mąkę, jak udało się wyhodować banany, które nie mają pestek. Które pokarmy są dobre dla zdrowia i środowiska? Czyli np. jak wybierać dobre jakościowo czekolady (najlepiej gorzkie), czy banany (wyhodowane bez pestycydów i nawozów sztucznych)? Na co powinniśmy zwracać uwagę na etykietach produktów spożywczych i jakich składników unikać – np. w pieczywie czy czekoladzie. W poszczególnych tytułach autorzy poświęcili też dużo miejsca etycznej produkcji, takiej, gdzie rolnik dba o wpływ na środowisko naturalne swoją działalnością, a producenci nie zatrudniają dzieci na plantacjach. Młodzi czytelnicy dowiedzą się też czym jest bylina, płodozmian i co to znaczy, że "ziemia leży odłogiem”. A nawet, jak wyhodować własne pomidory. Seria Wiem, co jem! – Pomidory, Czekolada, Chlebek i Banany dzięki temu jest również świetnym uzupełnieniem lekcji przyrody.

Warto czytać zdziećmi o tym wszystkim, bo im więcej się wie, tym zdrowiej się je!

Potwierdza to Małgorzata Talaga-Duma, psychodietetyczka, edukatorka żywieniowa, jedzzglowa.pl:

"Jednym z najczęstszych wyzwań w żywieniu małych dzieci jest zachęcenie ich do próbowania wartościowych potraw, nie tylko o słodkim smaku. Dzieci jedzą według prostej zasady: jedzą to co lubią, a lubią to co znają. Unikając podawania warzyw, owoców lub innych wartościowych potraw, trudno wpoić im dobre nawyki żywieniowe. W książeczkach z serii Wiem, co jem! znajdziemy wiele informacji dotyczących pochodzenia żywności i składu potraw, podanych w przyjazny dla dzieci sposób, wzbudzający ciekawość i sprzyjający większej otwartości na nowe smaki”.

Czy nasze dzieci wiedzą, skąd się bierze jedzenie?

Opowiadanie dzieciom o jedzeniu to nie tylko podkreślanie jego walorów zdrowotnych. Wychowujemy w końcu przyszłych konsumentów i konsumentki. Od nas zależy, czy będą potrafili podejmować w sklepie świadome decyzje, wybierać produkty dobre jakościowo, etyczne.

(Materiał Partnera)

Współczesne dzieci na całym świecie i w Polsce niejednokrotnie dały świadectwo, że czekoladowe mleko pochodzi z pewnością od brązowej krowy, ser wytwarza się z roślin lub jest to efekt stwardniałego mleka, makaron rośnie na drzewach, a masło powstaje z ziaren masłowca.

Zadaniem rodziców, oprócz wyrobienia w dzieciach zdrowych nawyków żywieniowych jest również edukacja. Pomogą w tym książki z nowej serii Wiem co jem! Akademia Mądrego Dziecka i cztery pierwsze tytuły „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany” i „Chlebek”. Jeśli chcemy by dzieci jadły zdrowiej i świadomiej, zadbajmy o uzupełnienie ich biblioteczek o pozycje, które pokażą im, dlaczego warto!

Emka Kowalska z portalu obibooki.pl, mama dwóch synów, po lekturze książek poleca serię:

"Bardzo podoba mi się dobór produktów. Mamy owoc i warzywo, jest chleb, który jest podstawowym elementem diety wielu dzieci. I czekolada, którą przecież staramy się dzieciom podawać w ograniczonej ilości. To pokazuje, że nie ma „dobrych i złych” produktów, pomaga tworzyć zdrowe, nienacechowane emocjonalnie relacje z jedzeniem. Nie udajemy, że warto poświęcić uwagę tylko tym pokarmom z najniższego piętra piramidy zdrowego żywienia".

Akademia Mądrego Dziecka to opracowana przez polskich ekspertów nowoczesna seria edukacyjna wspierająca kompleksowy rozwój dzieci zarówno tych najmłodszych, ale i starszych. Książki z kilkunastu podserii pomagają doskonalić ważne umiejętności niemowlaków i przedszkolaków: słuchanie, rozumienie, logiczne myślenie, psychomotorykę, rysowanie, liczenie, naklejanie, rozpoznawanie kształtów i liter, pisanie po śladzie. Rozwijają wyobraźnię, słownictwo i sprawność manualną, poszerzają wiedzę o sobie i świecie, uczą wartości społecznych. Dzieci szybciej uczą się, gdy czerpią z tego przyjemność, a pozytywne emocje pomagają przyswoić wiedzę. Książki z serii Akademia Mądrego Dziecka są interaktywne, dostosowane do wieku, interesujące i ciekawe, zachęcają do samodzielnego odkrywania świata i pomagają go zrozumieć.

Więcej informacji:

https://www.instagram.com/harperkids_polska/ https://www.facebook.com/KsiazkosferaHarperKids/ https://akademiamadregodziecka.pl/

O KSIĄŻKACH:

"Pomidory. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

"Pomidory. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

Zupa pomidorowa i keczup – kto ich nie lubi?! A czy wiesz, że ich główny składnik to pomidory, czyli owoce, które kiedyś sadzono jako rośliny ozdobne? Nikt nie zdawał sobie sprawy, że można je jeść! Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów. Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki „Pomidory”.

  • Autor: Michael Francesconi
  • Ilustrator: Nicolas Gouny
  • Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
  • Oprawa: twarda
  • Objętość:40stron
  • Format: 220x255
  • Cena: 24,99
  • ISBN: 978-83-276-6915-5
  • Grupa docelowa: 3-7 lat

"Chlebek. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

"Chlebek. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

Mąka, woda, odrobina soli… Tak niewiele potrzeba do upieczenia chleba. Ale skąd się właściwie bierze mąka? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? A czy wiesz, jak ze zbóż robi się mąkę i jakie są jej typy? Dowiedz się, w jaki sposób powstają różne rodzaje pieczywa i jakie są najzdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty?

  • Autor: Françoise Laurent
  • Ilustrator: Nicolas Gouny
  • Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
  • Oprawa: twarda
  • Objętość: 40 stron
  • Format: 220x255
  • Cena: 24,99
  • ISBN: 978-83-276-6916-2
  • Grupa docelowa: 3-7 lat

"Banany. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

"Banany. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

Banany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. Banany to nie tylko przysmak małpek, lecz także owoce cenione przez sportowców.

  • Autor: Anne-Claire Lévêque
  • Ilustrator: Nicolas Gouny
  • Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
  • Oprawa: twarda
  • Objętość: 40 stron
  • Format: 220x255
  • Cena: 24,99
  • ISBN: 978-83-276-6998-8
  • Grupa docelowa: 3-7 lat

"Czekolada. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

"Czekolada. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"

Skąd się bierze kakao? Jak powstaje czekolada? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym czekolada deserowa różni się od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? Przeczytaj książkę i zostań znawcą tego słodkiego smakołyku!

  • Autor: Sandrine Dumas-Roy
  • Ilustrator: Nicolas Gouny
  • Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
  • Oprawa: twarda
  • Objętość: 40 stron
  • Format: 220x255
  • Cena: 24,99
  • ISBN: 978-83-276-7083-0
  • Grupa docelowa: 3-7 lat
Materiał sponsorowany przez Wydawnictwo HarperCollins Polska
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze