Odkrywamy sekrety jedzenia! Nowy cykl „Wiem, co jem!” w ramach Akademii Mądrego Dziecka
Akademia Mądrego Dziecka wydawana przez HarperCollins Polska bawi, uczy, wspomaga wszechstronny rozwój dziecka, rośnie razem z pociechami i wciąż się rozwija. Rodzice i opiekunowie właśnie za to cenią serię. Tym razem do rąk czytelników trafia nowy cykl – Wiem, co jem! z książkami: „Pomidory”, „Banany”, „Czekolada” oraz „Chlebek i bułeczki”.
Poszczególne pozycje zapraszają dzieci i ich rodziców oraz opiekunów, do wspólnego odkrywania otoczenia, zabawy, oglądania, zaspokajania ciekawości, a co najważniejsze w cyklu, do kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Wszystkie nowości są już dostępne w sprzedaży. Natura zapełnia nasze talerze wspaniałymi produktami. Skąd się one biorą? Jaką drogę przebywają, zanim trafią do naszych kuchni? Jak wybierać te najlepsze? Te i inne ciekawe informacje znajdują się w nowej serii książeczek przeznaczonych dla starszych przedszkolaków i dzieci w wieku wczesnoszkolnym – Wiem, co jem! – Pomidory, Czekolada, Chlebek i Banany.
Wszystkie pozycje są pełne zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Każda wyczerpująco opowiada o produkcie, jego historii, sposobach jego produkcji lub uprawy. Wyjaśnia, w jaki sposób się je przetwarza? Dzieci mogą dowiedzieć się skąd dotarły do nas kakao i pomidory, jak kiedyś ludzie uprawiali zboża i robili mąkę, jak udało się wyhodować banany, które nie mają pestek. Które pokarmy są dobre dla zdrowia i środowiska? Czyli np. jak wybierać dobre jakościowo czekolady (najlepiej gorzkie), czy banany (wyhodowane bez pestycydów i nawozów sztucznych)? Na co powinniśmy zwracać uwagę na etykietach produktów spożywczych i jakich składników unikać – np. w pieczywie czy czekoladzie. W poszczególnych tytułach autorzy poświęcili też dużo miejsca etycznej produkcji, takiej, gdzie rolnik dba o wpływ na środowisko naturalne swoją działalnością, a producenci nie zatrudniają dzieci na plantacjach. Młodzi czytelnicy dowiedzą się też czym jest bylina, płodozmian i co to znaczy, że "ziemia leży odłogiem”. A nawet, jak wyhodować własne pomidory. Seria Wiem, co jem! – Pomidory, Czekolada, Chlebek i Banany dzięki temu jest również świetnym uzupełnieniem lekcji przyrody.
Warto czytać zdziećmi o tym wszystkim, bo im więcej się wie, tym zdrowiej się je!
Potwierdza to Małgorzata Talaga-Duma, psychodietetyczka, edukatorka żywieniowa, jedzzglowa.pl:
"Jednym z najczęstszych wyzwań w żywieniu małych dzieci jest zachęcenie ich do próbowania wartościowych potraw, nie tylko o słodkim smaku. Dzieci jedzą według prostej zasady: jedzą to co lubią, a lubią to co znają. Unikając podawania warzyw, owoców lub innych wartościowych potraw, trudno wpoić im dobre nawyki żywieniowe. W książeczkach z serii Wiem, co jem! znajdziemy wiele informacji dotyczących pochodzenia żywności i składu potraw, podanych w przyjazny dla dzieci sposób, wzbudzający ciekawość i sprzyjający większej otwartości na nowe smaki”.
Czy nasze dzieci wiedzą, skąd się bierze jedzenie?
Opowiadanie dzieciom o jedzeniu to nie tylko podkreślanie jego walorów zdrowotnych. Wychowujemy w końcu przyszłych konsumentów i konsumentki. Od nas zależy, czy będą potrafili podejmować w sklepie świadome decyzje, wybierać produkty dobre jakościowo, etyczne.
Współczesne dzieci na całym świecie i w Polsce niejednokrotnie dały świadectwo, że czekoladowe mleko pochodzi z pewnością od brązowej krowy, ser wytwarza się z roślin lub jest to efekt stwardniałego mleka, makaron rośnie na drzewach, a masło powstaje z ziaren masłowca.
Zadaniem rodziców, oprócz wyrobienia w dzieciach zdrowych nawyków żywieniowych jest również edukacja. Pomogą w tym książki z nowej serii Wiem co jem! Akademia Mądrego Dziecka i cztery pierwsze tytuły „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany” i „Chlebek”. Jeśli chcemy by dzieci jadły zdrowiej i świadomiej, zadbajmy o uzupełnienie ich biblioteczek o pozycje, które pokażą im, dlaczego warto!
Emka Kowalska z portalu obibooki.pl, mama dwóch synów, po lekturze książek poleca serię:
"Bardzo podoba mi się dobór produktów. Mamy owoc i warzywo, jest chleb, który jest podstawowym elementem diety wielu dzieci. I czekolada, którą przecież staramy się dzieciom podawać w ograniczonej ilości. To pokazuje, że nie ma „dobrych i złych” produktów, pomaga tworzyć zdrowe, nienacechowane emocjonalnie relacje z jedzeniem. Nie udajemy, że warto poświęcić uwagę tylko tym pokarmom z najniższego piętra piramidy zdrowego żywienia".
Akademia Mądrego Dziecka to opracowana przez polskich ekspertów nowoczesna seria edukacyjna wspierająca kompleksowy rozwój dzieci zarówno tych najmłodszych, ale i starszych. Książki z kilkunastu podserii pomagają doskonalić ważne umiejętności niemowlaków i przedszkolaków: słuchanie, rozumienie, logiczne myślenie, psychomotorykę, rysowanie, liczenie, naklejanie, rozpoznawanie kształtów i liter, pisanie po śladzie. Rozwijają wyobraźnię, słownictwo i sprawność manualną, poszerzają wiedzę o sobie i świecie, uczą wartości społecznych. Dzieci szybciej uczą się, gdy czerpią z tego przyjemność, a pozytywne emocje pomagają przyswoić wiedzę. Książki z serii Akademia Mądrego Dziecka są interaktywne, dostosowane do wieku, interesujące i ciekawe, zachęcają do samodzielnego odkrywania świata i pomagają go zrozumieć.
Więcej informacji:
https://www.instagram.com/harperkids_polska/ https://www.facebook.com/KsiazkosferaHarperKids/ https://akademiamadregodziecka.pl/
O KSIĄŻKACH:
"Pomidory. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"
Zupa pomidorowa i keczup – kto ich nie lubi?! A czy wiesz, że ich główny składnik to pomidory, czyli owoce, które kiedyś sadzono jako rośliny ozdobne? Nikt nie zdawał sobie sprawy, że można je jeść! Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów. Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki „Pomidory”.
- Autor: Michael Francesconi
- Ilustrator: Nicolas Gouny
- Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
- Oprawa: twarda
- Objętość:40stron
- Format: 220x255
- Cena: 24,99
- ISBN: 978-83-276-6915-5
- Grupa docelowa: 3-7 lat
"Chlebek. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"
Mąka, woda, odrobina soli… Tak niewiele potrzeba do upieczenia chleba. Ale skąd się właściwie bierze mąka? Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? A czy wiesz, jak ze zbóż robi się mąkę i jakie są jej typy? Dowiedz się, w jaki sposób powstają różne rodzaje pieczywa i jakie są najzdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty?
- Autor: Françoise Laurent
- Ilustrator: Nicolas Gouny
- Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
- Oprawa: twarda
- Objętość: 40 stron
- Format: 220x255
- Cena: 24,99
- ISBN: 978-83-276-6916-2
- Grupa docelowa: 3-7 lat
"Banany. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"
Banany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. Banany to nie tylko przysmak małpek, lecz także owoce cenione przez sportowców.
- Autor: Anne-Claire Lévêque
- Ilustrator: Nicolas Gouny
- Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
- Oprawa: twarda
- Objętość: 40 stron
- Format: 220x255
- Cena: 24,99
- ISBN: 978-83-276-6998-8
- Grupa docelowa: 3-7 lat
"Czekolada. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!"
Skąd się bierze kakao? Jak powstaje czekolada? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym czekolada deserowa różni się od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? Przeczytaj książkę i zostań znawcą tego słodkiego smakołyku!
- Autor: Sandrine Dumas-Roy
- Ilustrator: Nicolas Gouny
- Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
- Oprawa: twarda
- Objętość: 40 stron
- Format: 220x255
- Cena: 24,99
- ISBN: 978-83-276-7083-0
- Grupa docelowa: 3-7 lat