Nie więcej niż sześć łyżeczek dziennie

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podało nowe zalecenia dotyczące maksymalnej ilości cukru, jaką mogą spożywać dzieci - to sześć łyżeczek dziennie.

 

Polecane wideo:

Obecność cukru w produktach

Cukier znajdziemy obecnie w niemal każdym produkcie. I chociaż wielu ekspertów zaleca ograniczanie jego ilości w diecie, konsumenci zdają się nie zwracać na to uwagi. A to poważny problem – według danych opublikowanych w czasopiśmie "Circulation", spożywanie napojów słodzonych może prowadzić do 184 tys. zgonów rocznie na całym świecie.

Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika również, że dzieci w wieku od 2 do 18 lat powinny spożywać nie więcej niż sześć łyżeczek cukru dziennie, czyli 25 g (co przekłada się na około 100 kcal). Dla porównania – puszka zwykłej coli zawiera dziewięć łyżeczek tej substancji.

 

Eksperci uważają, że dziecięca dieta bogata w cukier jest związana z otyłością, insulinoopornością, podwyższonym cholesterolem oraz stłuszczeniem wątroby. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe w przyszłości.

Tylko 25 g dziennie

W badaniach pomocne okazały się dane National Health and Nutritrion Examination Survey z lat 2009-2012. Dotyczyły one ilości cukru spożywanego przez dzieci w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy dokonali analizy ponad 100 wcześniejszych prac i badań związanych z tym tematem. Porównali także wpływ cukru na układ krążenia. Wyniki wskazywało na jedno – zbyt duża ilość tej substancji słodzącej w diecie dzieci grozi problemami zdrowotnymi.

Dietetycy zalecają, by cukier w diecie stanowił maksymalnie 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. To bardzo mało, zważywszy na fakt, że cukier znajdziemy nawet w produktach z etykietą „bez dodatku cukru”. Jest on wszędzie, np. w śniadaniowych płatkach pełnoziarnistych czy w ciemnym pieczywie.

 

Zapotrzebowanie na kalorie u dzieci wynosi od 1000 kcal dla dwulatka do nawet 2400 kcal dla aktywnej 18-letniej dziewczyny. Młodzi chłopcy w wieku 16-18 lat powinni natomiast przyjmować aż 3200 kcal dziennie.

Eksperci uważają także, że cukier uaktywnia w mózgu procesy, które sprawiają, że dziecko nieustannie odczuwa chęć jedzenia słodkich produktów. To swego rodzaju uzależnienie, które jest szkodliwe dla całego organizmu, nie tylko zębów.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Cytrynowe katharsis Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza...

Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Chleb Chleb możemy jeść bez obaw nawet jeśli upłynął jego termin ważności. Musimy się jedynie upewnić, czy nie ma na nim śladów pleśni. J****eśli pieczywo jest czerstwe lub wydaje nam się już nieświeże, możemy je wykorzystać do zrobienia grzanek lub tostów. Można...

Kuchnia

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Czy można zmniejszyć kaloryczność ulubionego posiłku? Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe. Kurczak z grilla W okresie wiosny i lata często pozwalamy...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Jedzenie bogate w fosfor

Jedzenie bogate w fosfor

Rola fosforu w organizmie człowieka Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów oraz paznokci. Składnik ten jest szczególnie istotnym elementem diety kobiet będących w okresie pokwitania. Niedobór...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...