Nie więcej niż sześć łyżeczek dziennie

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podało nowe zalecenia dotyczące maksymalnej ilości cukru, jaką mogą spożywać dzieci - to sześć łyżeczek dziennie.

 

Polecane wideo:

Obecność cukru w produktach

Cukier znajdziemy obecnie w niemal każdym produkcie. I chociaż wielu ekspertów zaleca ograniczanie jego ilości w diecie, konsumenci zdają się nie zwracać na to uwagi. A to poważny problem – według danych opublikowanych w czasopiśmie "Circulation", spożywanie napojów słodzonych może prowadzić do 184 tys. zgonów rocznie na całym świecie.

Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika również, że dzieci w wieku od 2 do 18 lat powinny spożywać nie więcej niż sześć łyżeczek cukru dziennie, czyli 25 g (co przekłada się na około 100 kcal). Dla porównania – puszka zwykłej coli zawiera dziewięć łyżeczek tej substancji.

 

Eksperci uważają, że dziecięca dieta bogata w cukier jest związana z otyłością, insulinoopornością, podwyższonym cholesterolem oraz stłuszczeniem wątroby. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe w przyszłości.

Tylko 25 g dziennie

W badaniach pomocne okazały się dane National Health and Nutritrion Examination Survey z lat 2009-2012. Dotyczyły one ilości cukru spożywanego przez dzieci w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy dokonali analizy ponad 100 wcześniejszych prac i badań związanych z tym tematem. Porównali także wpływ cukru na układ krążenia. Wyniki wskazywało na jedno – zbyt duża ilość tej substancji słodzącej w diecie dzieci grozi problemami zdrowotnymi.

Dietetycy zalecają, by cukier w diecie stanowił maksymalnie 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. To bardzo mało, zważywszy na fakt, że cukier znajdziemy nawet w produktach z etykietą „bez dodatku cukru”. Jest on wszędzie, np. w śniadaniowych płatkach pełnoziarnistych czy w ciemnym pieczywie.

 

Zapotrzebowanie na kalorie u dzieci wynosi od 1000 kcal dla dwulatka do nawet 2400 kcal dla aktywnej 18-letniej dziewczyny. Młodzi chłopcy w wieku 16-18 lat powinni natomiast przyjmować aż 3200 kcal dziennie.

Eksperci uważają także, że cukier uaktywnia w mózgu procesy, które sprawiają, że dziecko nieustannie odczuwa chęć jedzenia słodkich produktów. To swego rodzaju uzależnienie, które jest szkodliwe dla całego organizmu, nie tylko zębów.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Obecność mięs w diecie Wołowina to jedno ze zdrowszych mięs. Walorów prozdrowotnych ma jeszcze więcej, gdy pochodzi od krów karmionych trawą, a nie wysoko wydajną paszą (kukurydza, soją). Czy jednak takie mięso jest w ogóle dostępne? Gdzie szukać danych...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg. Zielona...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

mięs, sałatek oraz dań na bazie roślin strączkowych. Bazylia Aromatyczne liście bazylii kojarzą się z kuchnią włoską. Warto jednak wiedzieć

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...

Kuchnia

9 składników, których nie powinnaś jeść

9 składników, których nie powinnaś jeść

Benzoesan potasu Kiedy masz ochotę na coś słodkiego i gazowanego, ale bez zbędnych kalorii, może kusić cię dietetyczny napój gazowany. Jednak zwalcz w sobie tę pokusę, gdyż w takich napojach często znajduje się benzoesan potasu i sód. W połączeniu z witaminą...

Kuchnia

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Cytrynowe katharsis Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza...

Kuchnia

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Jadalne produkty naturalne korzystne dla twojej skóry Wiele produktów spożywczych stanowi źródło cennych dla skóry witamin oraz mikroelementów. Ich spożywanie może zatem przynieść skórze wiele korzyści. Co więcej, możesz je wykorzystać do domowych zabiegów...