6 z 7Najpopularniejsza musztarda w Polsce
Z kolei w Polsce najpopularniejsza jest musztarda sarepska. Powstaje ona z mieszanki gorczycy białej i brązowej. Podobnie ostra w smaku jest musztarda rosyjska, którą wytwarza się z pikantnej odmiany gorczycy. Obie musztardy nadadzą wyrazistego smaku grillowanemu, pieczonemu bądź smażonemu mięsu.
Jeżeli wolisz nieco łagodniejsze przyprawy – najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa – pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda delikatesowa.
Natomiast najsłodszą i otrzymywaną z bardzo drobno zmielonych ziaren, jest musztarda kremska.
O tym, czy produkt będzie bardziej pikantny, czy łagodny, decyduje w dużej mierze płyn użyty do produkcji. Nie bez znaczenia są również dodatki – cukier, sól, chrzan lub miód. Zaletą musztardy jest jej długa trwałość. Dopiero, gdy na powierzchni zbiera się woda, należy ją wyrzucić.
Na następnym slajdzie ozbaczysz WIDEO