Czy można jeść woskowane jabłka? Lekarka pokazała filmik
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana, opublikowała na Instagramie filmik z jabłkiem i… wywołała tym prawdziwą burzę.
1. Wosk na jabłkach
Na kilkusekundowym nagraniu widać, jak mężczyzna, za pomocą noża zeskrobuje wierzchnią warstwę jabłka, a następnie ją podpala.
"Wiele jabłek pokrywanych jest woskiem celowo. Są jednak odmiany takie jak ligol, które naturalny wosk wytwarzają w procesie skróconego dojrzewania. Czy ten wosk jest dobry dla człowieka? Większość wosków przemysłowych zawiera silne składniki chemiczne, które źle działają na jelita. Podobnie jak zgromadzone w skórce środki ochronne. W Polsce ponoć jabłek się nie woskuje, jaka jest prawda?" - pyta dr Cubała.
2. "Większość jabłek produkuje naturalny wosk"
Na krótki wpis ekspertki odpowiedziało mnóstwo osób. Internauci w większości podkreślają w komentarzach, że polskie jabłka nie są woskowane, a na niektórych odmianach występują naturalne woski. Te zaś nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a spożywanie owoców ze skórką, bez względu na ich rodzaj, przynosi korzyści.
Wiele odmian jabłek ma tłustą skórkę pokrytą naturalnym woskiem, choć nie dotyczy to wszystkich. Na przykład, odmiana Szampion utrzymuje suchą skórkę nawet w pełni dojrzałości. Z kolei jabłka takie jak Gala, Ligol czy Jonagold mają charakterystyczną błyszczącą powierzchnię.
Oto wybrane komentarze:
"Każdy, kto ma choć trochę wspólnego z sadownictwem, wie, że istnieją naturalne woski na niektórych gatunkach jabłek, tak jak np. biały osad na śliwkach…długo by pisać, ale stanowcze nie! Jabłka w Polsce nie są woskowane. Producenci w PL nie mają nic do ukrycia i nie robią takich rzeczy".
"Większość jabłek produkuje naturalny wosk. To ma uchronić owoc przed promieniowaniem słonecznym, przed patogenami. To naturalny mechanizm, a nie jakaś chemia".
"Polskie jabłka w Polsce nie są woskowane. U nas nie wolno. Natomiast jedne odmiany są bardziej tłuste w dotyku z natury a inne mniej. Proszę nie siać zamętu takimi postami. A filmik który pani prezentuje jest zagraniczny".
"Jestem producentem jabłek i oglądając takie filmy jestem bardzo zniesmaczona powielaniem nieprawdziwych informacji, bez sprawdzenia jak to jest w rzeczywistości. Natomiast ciekawe jest promowanie np awokado jako zielone złoto dobre na wszystko. A czy ktoś z Państwa zastanawiał się jak to się dzieje, że ten owoc jest w stanie przetrwać transport z odeglego kraju ? I buc w supermarkecie taki jeszcze twardy i zielony ? Pozostawiam myśl do refleksji i zachęcam do samodzielnego myślenia".
3. Woskowane jabłka mogą być zagrożeniem dla dzieci?
Większość jabłek dostępnych na rynku lokalnym nie jest pokrywana woskiem syntetycznym, ponieważ nie jest to konieczne przy krótkim łańcuchu dostaw. Produkty te sprzedawane są w miarę szybko, a ich naturalny wosk zapewnia ochronę. Większość woskowanych jabłek w Polsce to owoce importowane lub przeznaczone na eksport, gdzie dodatkowa powłoka ochronna jest przydatna.
Woski syntetyczne, stosowane na jabłkach, są ściśle regulowane i zatwierdzone do stosowania przez instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywności, co oznacza, że nie powinny stanowić zagrożenia, nawet dla dzieci.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl