Kwasy karboksylowe - właściwości, zastosowanie
Kwasy karboksylowe to związki organiczne, szeroko rozprzestrzenione w przyrodzie. Znajdziemy je w kwiatach winorośli, w jabłkach, czy w kakao. Często ich nazwy zwyczajowe wiążą się z miejscem ich występowania, jak np. kwas mrówkowy, który wydzielają mrówki, czy kwas szczawiowy, który znajdziemy w szczawiu. Znajomość kwasów karboksylowych z pewnością przyda się na lekcjach chemii, a także na egzaminie ósmoklasisty czy na maturze, jeśli zdecydujemy się zdawać chemię. Co to są kwasy karboksylowe? Jakie są ich właściwości? Jakie jest zastosowanie kwasów karboksylowych? Jak powstają estry?
- 1. Czym są kwasy karboksylowe?
- 2. Nazewnictwo kwasów karboksylowych
- 3. Budowa kwasów karboksylowych
- 4. Wyższe i niższe kwasy tłuszczowe
- 5. Charakterystyka wybranych kwasów karboksylowych
- 5.1. Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych
- 5.2. Właściwości chemiczne kwasów karboksylowych
- 6. Zastosowanie kwasów karboksylowych
1. Czym są kwasy karboksylowe?
Kwasy karboksylowe to związki organiczne, których ogólny wzór wygląda następująco:
R - COOH,
gdzie -COOH jest grupą karboksylową, a R-COO jest resztą kwasową. Kwasy te dysocjują w wodzie, z wodorotlenkami tworzą sole, a z fenolami i alkoholami - estry. Szeroko występują w przyrodzie.
Jak tworzy się nazwy kwasów jednokarboksylowych w słownictwie systematycznym? Tworzone są od nazw węglowodorów o tej samej licznie atomów węgla, dodając słowo "kwas", oznaczające obecność grupy karboksylowej w cząsteczce i końcówkę "owy".
Zwykle kwasy karboksylowe to kwasy słabe, choć silniejsze od kwasu węglowego.
2. Nazewnictwo kwasów karboksylowych
Jak wyżej wspomnieliśmy, kwasy karboksylowe oraz ich pochodne szeroko występują w przyrodzie - mnóstwo kwasów karboksylowych wyodrębniono i scharakteryzowano dużo wcześniej, zanim chemicy poznali ich budowę. Dlatego też mnóstwo nazw ogólnie przyjętych wziętych zostało z potocznego języka.
Nazwy te często odzwierciedlają źródło pochodzenia danego kwasu jak kwas mrówkowy, masłowy czy szczawiowy. Systematyczne nazwy tych kwasów tworzymy, dodając końcówkę -owy do nazwy odpowiadających ich węglowodorów o tej samej liczbie atomów węgla w cząsteczce, uwzględniając przy tym atom węgla grupy karboksylowej, numerując go cyfrą 1.
3. Budowa kwasów karboksylowych
Jak zbudowane są kwasy karboksylowe? Cząstki tych kwasów składają się z grupy węglowodorowej (R-) i grupy karboksylowej (-COOH).
4. Wyższe i niższe kwasy tłuszczowe
Kwasy karboksylowe dzielimy na niższe i wyższe (kwasy tłuszczowe).
Niższe kwasy karboksylowe to m.in.:
- kwas octowy - CH3COOH; grupa R-metyl;
- kwas mrówkowy - HCOOH - grupa R-wodór.
Wyższe kwasy karboksylowe (kwasy tłuszczowe) to m.in.:
- kwas stearynowy - CH3 –(CH2)16 –COOH;
- kwas palmitynowy - CH3 –(CH2)14 –COOH.
5. Charakterystyka wybranych kwasów karboksylowych
- kwas mrówkowy - kwas metanowy, jest pierwszym członem szeregu homologicznego kwasów jednokarboksylowych; ma ostrą woń, nadżera naskórek; znajduje się w ciele mrówek i pszczół;
- kwas cytrynowy - jest kwasem z wieloma grupami funkcyjnymi; znajduje się w m.in. w cytrynach, ale także w innych roślinach; występuje również w organizmach ludzkich i zwierzęcych;
- kwas octowy - to kwas etanowy, charakteryzuje się ostrym zapachem octu;
- kwas masłowy - jest kwasem butanowym, ma bardzo nieprzyjemną woń zjełczałego tłuszczu, znajduje się w zjełczałym maśle;
- kwas salicylowy - jest najważniejszym kwasem hydroksykwasem aromatycznym; jego sole i estry mają duże znaczenie;
- kwas benzoesowy - najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy.
5.1. Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych
Długość łańcucha węglowego jest ważna przy określaniu właściwości fizycznych kwasów karboksylowych. Kwasy posiadające w grupie R jedynie kilka atomów węgla to bezbarwne ciecze.
Wraz ze wzrostem atomów węgla ciecz staje się bardziej oleista, aż do ciała stałego. Od ilości atomów węgla w grupie R zależy także rozpuszczalność kwasów w wodzie. Kwasy, które zawierają do 3 atomów węgla, można wymieszać z wodą w każdym stosunku. Te zaś, które posiadają 7 lub więcej niemal nie rozpuszczają się w wodzie.
Ponadto:
- kwasy te są palne;
- ich smak jest kwaśny;
- mają ostry, intensywny zapach;
- dysocjują;
- są reaktywne;
- wywołują oparzenia i podrażnienia, mają żrące działanie na organizmy żywe;
- barwią lakmus na czerwony kolor.
5.2. Właściwości chemiczne kwasów karboksylowych
- kwasy karboksylowe to najczęściej kwasy słabe;
- z metalami, węglanami i zasadami tworzą sole;
- reagują z alkoholami, tworząc estry;
- reagują z amoniakiem, tworząc amidy;
- w reakcji ze związkami chloru i fosforu lub bromu tworzą chlorki, lub bromki kwasowe;
- w reakcji z samym chlorem lub bromem tworzą chlorowcokwasy;
- redukcja grupy karboksylowej wodorem przebiega trudno i prowadzi do odpowiedniego alkoholu;
- kwasy karboksylowe odwadniane dają bezwodniki.
6. Zastosowanie kwasów karboksylowych
Do czego wykorzystywane są kwasy karboksylowe? Jednym z ważniejszych zastosowań kwasu karboksylowego jest mydło, które stanowi mieszaninę soli sodowych wyższych kwasów karboksylowych z dodatkami substancji zapachowych, ułatwiających formatowanie i barwiących.
Inne zastosowanie kwasów karboksylowych to m.in.:
- tłuszcze i oleje roślinne (glicerydy), które powstają wskutek reakcji kwasów tłuszczowych z gliceryną;
- konserwacja przetworów warzywnych i owocowych (za pomocą benzoesanu sodu);
- kwas octowy w różnych formach (ocet - 10 proc., esencja octowa - 80 proc., lodowaty - 100 proc.).