Kilka pomysłów na przekąski dla dzieci na diecie
Dzieci uwielbiają przekąski szczególnie te o dużej zawartości soli lub cukru, które możemy w skrócie opisać jednym słowem – niezdrowe. Są łatwo dostępne, najczęściej nie wymagają dodatkowego przygotowania a podawane w kolorowych opakowaniach przykuwają uwagę i „kuszą” maluchy. Niestety opieranie na nich diety dziecka może skończyć się wizytą u diabetologa, który poleci Nam ograniczenie niezdrowych przekąsek. Jako kochający rodzice nie chcemy jednak pozbawić dziecka możliwości przekąszenia czegoś między posiłkami, jaka jest więc Nasza alternatywa?
Zapraszam do zapoznania się z kilkoma prostymi i szybkimi przepisami na zdrowe podjadanie (ilości składników zależne od potrzeb):
JABŁKOWE NACHOS
Podanie dziecku samego jabłka może wydać mu się mało atrakcyjne w porównaniu z paczką czekoladek kolegi, ale mamy pomysł, który urozmaici nieco idee jedzenia owoców: • jabłka • masło orzechowe • miód • dowolnie wybrana posypka np. wiórki kokosowe, płatki owsiane, suszona żurawina Jabłka kroimy w talarki, masło orzechowe i miód mieszamy razem i rozpuszczamy w mikrofalówce do uzyskania płynnej formy następnie polewamy jabłka uzyskanym „sosem”. Całość posypujemy ulubionym dodatkiem np. wiórkami kokosowymi i gotowe!
ŚWIEŻE OWOCE
Wersją dla dzieci, które nie przepadają lub są uczulone na orzechy mogą być świeże owoce maczane w sosie: • pomarańcza • winogrona • truskawka • migdały • jogurt grecki • miód • cynamon Owoce myjemy, kroimy i wykładamy do miski lub na talerzyk, jogurt grecki mieszamy z 1 łyżką miodu i ½ łyżki cynamonu i gotowe. Podane na kolorowych talerzykach z zabawnymi wykałaczkami na pewno spodobają się dziecku i zapewnią odpowiednią dawkę witamin i energii do następnego posiłku.
ZAWIJASY Z TORTILLI
Bardziej wytrawna propozycja przekąski to ślimaczki z tortilli: • pełnoziarniste placki tortilli • ¼ kubeczka koziego sera • plastry chudej szynki z indyka • umyte liście szpinaku Ser rozsmarowujemy na placku, układamy składniki warstwowo a następnie zawijamy wszystko w „naleśnik” i kroimy na małe zawijasy, które dziecko może chwycić w palce i pobiec podbijać świat.
WARZYWA Z DIPEM
Nie wiesz jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw? Możemy to uatrakcyjnić zmieniając nieco ich formę: • marchewka • papryka • kalarepa • papryka • brokuły • jogurt grecki • mieszanka ziół Warzywa kroimy w słupki, jogurt grecki przyprawiamy ziołami i jesteśmy gotowi do podania zdrowej przekąski.
FRYTKI Z BATATÓW
Nie każde dziecko niestety da się nabrać na to, że marchewka podana z sosem z jogurtu będzie smakowała tak dużo lepiej, ono po prostu chce swoje ulubione frytki! I w tej kwestii możemy pójść na kompromis jeśli będziemy odrobinę kreatywni: • bataty (słodkie ziemniaki) • oliwa • przyprawy: słodka papryka, oregano, czosnek Bataty kroimy w słupki na kształt frytek, skrapiamy je nieco oliwą i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30min i frytki gotowe. Zdrowo, smacznie i szybko.
SEREK WIEJSKI
Szybkie wersje serka wiejskiego z dodatkami, które będą gotowe w 5min., wystarczy dodać: Na słodko: • borówki • rodzynki • orzechy • odrobina miodu dla uzyskania dodatkowej słodyczy Na słono: • szczypiorek • pietruszka • rzodkiewka
POPCORN
Popcorn w artykule ze zdrowymi przekąskami? Dokładnie tak! Może nie kojarzyć on się ze zdrową żywnością jednak winę za to ponoszą tuczące dodatki, z którymi zazwyczaj jest podawany – sól, masło, karmel. Jeśli przygotujemy go samodzielnie w domu możemy zrobić z tego idealną przekąskę na wspólny wieczorny seans. Masło i sól wystarczy zastąpić oliwą z oliwek i ziołami.
LODY JOGURTOWE
Na dworze coraz cieplej zatem warto pomyśleć o przekąskach na ciepłe, słoneczne dni. Lody ze sklepów są sztucznie barwione i zawierają niewyobrażalne ilości cukru. Jednak nic straconego: • jogurt naturalny bez dodatku cukru • ulubione owoce najlepiej świeże • odrobina miodu Wszystko mieszamy razem w blenderze, przelewamy do foremek na lody i mrozimy.
CHIPSY Z JABŁEK
Nie trzeba mówić jak niezdrowe dla Naszego organizmu są chipsy z półek sklepowych, a i te z owoców często są dodatkowo słodzone. Jednak nie ma nic prostszego – możemy je zrobić sami w domu: • jabłka • cynamon Jabłka kroimy w plasterki i posypujemy cynamonem, wrzucamy do piekarnika, czekamy aż się wysuszą i voila!
WARTO RÓWNIEŻ ZAPAMIĘTAĆ: • Przy każdej diecie powinien towarzyszyć ruch! • Unikamy słodzenia potraw cukrem, jeśli potrzebujemy nieco słodyczy zastąpmy go np. miodem! • Unikamy soli! • Ciągle nawadniamy organizm!