Jak wspierać odporność dziecka?
Twoje dziecko z każdym rokiem nabiera nowych umiejętności. Tak samo jego układ odpornościowy. Niestety nauka ta związana jest z częstszym chorowaniem w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dowiedz się, jak możesz wesprzeć dziecko w tym procesie!
Każdy rodzic, gdyby miał taką możliwość sprawiłby, aby jego dziecko nie zmagało się z przeziębieniami czy innymi chorobami. Nie jest to jednak możliwe, a kontakt układu odpornościowego z wirusami i bakteriami jest także konieczny do kształtowania odporności na przyszłość. Co możemy zatem zrobić, by wspomóc organizm malucha? Przede wszystkim zadbać o zdrowy styl życia rodziny. Odpowiednia dawka snu i porcja ruchu są niezbędne do prawidłowego rozwoju w tym także kształtowania mechanizmów obronnych. Niezwykle ważny jest także prawidłowy jadłospis, który dostarczy dziecku tych składników, które są istotne w walce z patogenami.
Warzywa i owoce – sprzymierzeńcy odporności
Jak ważne są w diecie dziecka warzywa i owoce słyszymy na każdym kroku. Wszystko dlatego, że to one dostarczają istotnych dla odporności witamin: A, C, kwasu foliowego, a ponadto błonnika. Każdy owoc lub warzywo to unikalna kombinacja składników, dlatego im bardziej różnorodne posiłki z ich udziałem, tym lepiej. Oczywiście nie każde dziecko sięga po nie chętnie i nie warto z tego powodu się zadręczać. Cieszyć powinno już wprowadzenie choćby po jednym przedstawicielu z każdego typu kolorystycznego. Jeśli chodzi o witaminę C może to być papryka, pomidor, maliny, kiwi. Natka pietruszki jest też dobrym źródłem, ale duża grupa maluchów nie akceptuje jej dodatku. W przypadku witaminy A, można postawić na marchewkę lub dynię albo brokuły. Jej źródłem są obok warzyw i owoców także jaja i masło. Bardzo cennym dodatkiem w menu malucha są nasiona roślin strączkowych – mogą być zarówno dodatkiem do zup, drugich dań, jak i podstawą past do pieczywa.
Inne składniki odżywcze ważne dla odporności
Odporność to jednak nie tylko warzywa i owoce. Potrzebne są także inne grupy produktów, w tym te zawierające, m.in. cynk i żelazo. Źródłami tych składników są mięso, jaja, ale także produkty z pełnego ziarna, jak np. kasze. Regularne dostarczanie witaminy D i dobroczynnych kwasów tłuszczowych jest tak samo istotne. Witaminę D znajdziemy w maśle, żółtkach jaj, ale także tłustych rybach. Te ostatnie obok orzechów i olejów roślinnych, są także doskonałym źródłem dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3. Tran dla dzieci, od kiedy może być stosowany jako suplementacja, to także dobre rozwiązanie. Czas jego wprowadzenia zależy od rodzaju preparatu, dlatego decyzję o jego podawaniu warto zawsze skonsultować z lekarzem.
Nie zapominajmy o białku
Wspomniane już mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, dostarczają jeszcze jednego ważnego składnika - pełnowartościowego białka. Jego źródłem są także ważne dla rozwoju dziecka produkty mleczne. Składnik ten jest tak istotny, ponieważ nie tylko sprawia, że dziecko prawidłowo rośnie, ale także umożliwia, m.in. budowę przeciwciał. Jeśli dziecku nie dokucza brak apetytu wprowadzenie tych produktów do menu jest z reguły łatwiejsze niż warzyw czy owoców. A co, jeśli lekarz pediatra podejrzewa u dziecka niedobory? Może zalecić wprowadzenie do jadłospisu wsparcia w postaci żywności medycznej, np. Nestlé Resource Junior. To preparat odżywczy, który występuje zarówno w formie płynnej o smaku waniliowym, truskawkowym lub czekoladowym, a także w postaci proszku, który można przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub, jako urozmaicenie, po prostu dodać do ulubionego posiłku dziecka, np. koktajlu. Jego zaletą jest fakt, że w małej objętości zawiera aż 28 witamin i składników mineralnych, a także pełnowartościowe białko.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.