Koronawirus w Polsce. Czy można jeść na dworze? Ostrzeżenie GIS
Temperatura z tygodnia na tydzień rośnie, a zakazy związane z epidemią koronawirusa są powoli znoszone. Można już na przykład wybrać się na spacer i wziąć na wynos lody lub gofry. Czy jest to jednak dla nas bezpieczne?
1. Co można zjeść na ulicy?
Sam spacer jest dobrym pomysłem – ciągłe zamknięcie w domu może powodować wiele problemów zdrowotnych. Jednak kupno na dworze np. lodów i spożywanie ich w parku czy na ulicy już może powodować zagrożenie dla zdrowia, o czym przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.
Urząd zauważa, że nakaz zasłaniania ust i nosa, który został wprowadzony przez rząd, obowiązuje w miejscach publicznych, co już samo w sobie uniemożliwia nam zjedzenie czegokolwiek poza domem.
"Nie zawiera on odstępstw dotyczących spożywania posiłków, lodów, gofrów, hot dogów etc. w miejscach objętych nakazem noszenia maseczek. Aktualnie przepisy nie zabraniają prowadzenia działalności gastronomicznej 'na wynos', ale mając na uwadze, że koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno następować w domu" – pisze GIS na swojej stronie internetowej.
Zobacz także: Czy dzieci powinny nosić maseczki?
2. Czy dziecko może zjeść loda?
Należy liczyć się z tym, że producenci lodów, gofrów, hot dogów i innych produktów żywnościowych do bieżącej konsumpcji będą oferowali swoje produkty już niedługo niemal wszędzie. Im też kryzys daje się we znaki. Oczywiście samo kupno takiego produktu nie jest zakazane.
Powinniśmy pamiętać jednak, by nie konsumować niczego w miejscach publicznych, a zabrać przysmak do domu. Przedsiębiorcy, których w tym sezonie zastanie zupełnie nowa rzeczywistość na rynku, będą musieli się również dostosować do zmian. Należy się spodziewać, że punkty gastronomiczne wprowadzą nowe opakowania, które umożliwią transport, na przykład lodów do domu.
3. Czy można się zarazić koronawirusem przez jedzenie?
Koronawirusem nie można się zarazić drogą pokarmową, ale kropelkową już tak. Nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem przenoszenia wirusa SARS-CoV-2. Zwłaszcza że obróbka termiczna produktów spożywczych w 60 stopniach zupełnie niszczy wirusa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl