Czym są prawidłowe nawyki żywieniowe i jak kształtować je u maluszka?
Mama troszczy się o swoje dziecko przez cały okres 1000 pierwszych dni jego życia, czas najintensywniejszego rozwoju, który już nigdy się nie powtórzy! To wtedy kształtują się nawyki żywieniowe i preferencje smakowe.
Dbanie o maluszka przejawia się m.in. w sposobie żywienia dopasowanym do szczególnych potrzeb niemowlęcia. Decyzje rodziców dotyczące diety dziecka mają wpływ na kształtowanie się młodego organizmu, a także jego późniejsze wybory żywieniowe.
- Troska rodziców przejawia się m.in. poprzez zapewnienie niemowlęciu prawidłowej diety, dopasowanej do potrzeb młodego organizmu. To ważne, ponieważ w 1000 pierwszych dni życia kształtują się nawyki żywieniowe, które – pielęgnowane – mogą zostać z dzieckiem na dłużej.
- Z tego powodu rozszerzanie diety najlepiej rozpocząć od warzyw. Jeśli dziecko pozna i zaakceptuje ich smak jako pierwszych, bardzo prawdopodobne, że częściej będzie sięgało po nie w przyszłości.
- Posiłki podawane dziecku w okresie 1000 pierwszych dni powinny być dopasowane do wyjątkowych potrzeb młodego organizmu – odpowiedniej jakości, bezpieczne i zbilansowane.
- O tym, że produkt jest odpowiedni dla niemowląt i małych dzieci, świadczy umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku.
1. Czym są nawyki żywieniowe?
Już w życiu płodowym i w pierwszych latach po narodzinach ma miejsce tzw. programowanie żywieniowe. To wtedy decyzje rodziców dotyczące tego, w jaki sposób żywią dziecko, mają ogromny wpływ na rozwój niemowlęcia, a także jego nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Jeśli utrwalą się one w dzieciństwie, istnieje duża szansa na to, że będą powielane przez maluszka w późniejszym czasie – niezależnie od tego, czy będą prawidłowe, czy nie.
Dla przykładu każde dziecko rodzi się z naturalną preferencją do smaku słodkiego, dlatego jeśli pozna owoce jako pierwsze po mleku mamy, trudniej będzie mu przekonać się do warzyw. Istotne znaczenie ma również odpowiednia jakość i bezpieczeństwo podawanych mu posiłków, ponieważ młody organizm jest wyjątkowo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym żywności.
2. Rozszerzanie diety krok po kroku
Po narodzinach maluszek otrzymuje to, co najlepsze dla jego młodego organizmu wraz z mlekiem mamy. W pewnym momencie pokarm kobiecy przestaje jednak być wystarczający dla rosnącego zapotrzebowania niemowlęcia, m.in. na energię. Wtedy przychodzi czas na wprowadzenie do diety dziecka nowych smaków – nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu.
Jako pierwsze w menu maluszka powinny pojawić się warzywa. Akceptacja smaku brokułu czy marchewki może jednak wymagać od rodziców cierpliwości. Czasem trzeba nawet kilku lub kilkunastu prób podania warzywa. Warto przy tym pamiętać, że każda z nich zwiększa akceptację nowego smaku i daje szansę na jego polubienie.
Po około 2 tygodniach, kiedy niemowlę z chęcią zjada warzywny przecier, to znak, że jest gotowe na zapoznanie ze smakiem słodkich owoców. Ta kolejność jest bardzo ważna, ponieważ badania wykazują, że aż 50-60 proc. preferencji smakowych obserwowanych w wieku 2-3 lat może przetrwać nawet do 17.-22. roku życia1 .
3. Po warzywach i owocach – kaszki
Małe dziecko to wulkan energii! Do nauki i wzmożonej aktywności fizycznej potrzebuje dużych pokładów energii. Jej źródłem są np. kaszki zbożowe BoboVita, które pomagają bilansować codzienną dietę maluszka. To pełnowartościowy posiłek2 – kompozycja mleka modyfikowanego i różnorodnych zbóż w wielu pysznych smakach – teraz w nowych, bardziej czytelnych opakowaniach.
Wybierając kaszkę przeznaczoną dla niemowląt, rodzic może mieć pewność, że dostarcza ona odpowiednie ilości węglowodanów, białka, tłuszczu, żelaza, a także innych składników mineralnych i witamin.
4. Mamo, pamiętaj o bezpieczeństwie!
Wątroba, układ odpornościowy i pokarmowy niemowlęcia wciąż dojrzewają, dlatego maluszek nie jest gotowy na spożywanie tych samych posiłków, co dorośli. Robiąc zakupy, mama nie ma możliwości sprawdzenia jakości kupowanych produktów. Dojrzałe, soczyste jabłko lub apetycznie wyglądająca marchew mogą zawierać pozostałości zanieczyszczeń, np. pestycydów, w ilości nieodpowiedniej dla niemowlęcia, przez co nie są dobrym wyborem dla niemowlęcia.
Z czego to wynika? Młody organizm jest zdecydowanie bardziej wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, w tym zanieczyszczeń mogących występować w żywności, w porównaniu do organizmu dorosłego. Właśnie dlatego dobrym wyborem dla maluszka jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, którą wyróżnia wskazanie wieku na opakowaniu.
5. Gwarancja jakości
Wskazanie wieku na opakowaniu to potwierdzenie dopasowania do wyjątkowych potrzeb niemowląt i małych dzieci. Tak oznaczone produkty przechodzą setki testów jakości i bezpieczeństwa, a normy wobec zawartych w nich warzyw, owoców i zbóż są nawet kilka tysięcy bardziej restrykcyjne niż dla składników przeznaczonych dla pozostałych konsumentów.
To również, zgodnie z przepisami prawa, brak konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Wszystko dlatego, że w żywieniu niemowląt nie ma miejsca na przypadek, a rodzice – również poprzez sposób żywienia dziecka – mają realny wpływ na jego przyszłość.
Informacja prasowa