Czy korzystanie z mikrofalówki jest bezpieczne? Modele do 400 zł
W nowoczesnych kuchniach mikrofalówka stopniowo dołącza do grona podstawowego wyposażenia, a to dzięki szybkości działania i prostej obsłudze. Ale jak wygląda sytuacja z bezpieczeństwem użytkowania mikrofalówki?
1. Kuchenka mikrofalowa a zdrowie
Emitowane przez kuchenki mikrofalowe promieniowanie nie wydostaje się z komory urządzenia, dzięki czemu nie oddziałuje na człowieka. Oznacza to więc, że wbrew pojawiającym się co jakiś czas opiniom o właściwościach rakotwórczych mikrofalówek, te urządzenia nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Oczywiście pod warunkiem, że dana mikrofalówka jest sprawna, a drzwiczki szczelne – jeśli tak nie jest, bezpośrednie oddziaływanie mikrofal może być szkodliwe dla człowieka.
Wpływ mikrofalówek na żywność również nie wzbudza większych zastrzeżeń, o ile przestrzegamy podstawowych zasad obsługi urządzenia. Jeśli chodzi o kwestię utraty przez produkty spożywcze części wartości odżywczych podczas odgrzewania w mikrofali, podobny efekt ma obróbka termiczna również innymi metodami, a więc podczas tradycyjnego gotowania czy smażenia.
Szeroki wybór kuchenek mikrofalowych w niskich cenach dostępny jest już teraz na WP radarOkazji.
Ciekawostką jest, że w mikrofalówce można przyrządzać potrawy z fasoli, grochu czy soczewicy, bo mikrofale niszczą zawarte w warzywach szczawiany.
2. Czego nie wkładać do mikrofalówki?
Żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas korzystania z mikrofalówki, powinniśmy używać do podgrzewania przystosowanych do tej kuchenki naczyń, a więc na pewno nie z drewna czy metalu. W przypadku tworzyw sztucznych upewnijmy się, że znajdują się na nich odpowiednie oznaczenia.
Jeśli chcemy kupić mikrofalówkę wolnostojącą lub do zabudowy, wystarczy zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania, by czerpać korzyści z prostego w obsłudze urządzenia, a przy tym sobie nie zaszkodzić.
Co jeszcze warto wiedzieć? Nie umieszczajmy w kuchence mikrofalowej żywości w opakowaniach z plastiku. W wysokiej temperaturze mogą wydzielić się niebezpieczne dla zdrowia związki takie jak bisfenol A (BPA). Substancja ta przeniknie do żywności, a gdy trafi do organizmu, wykaże działanie rakotwórczo.
W mikrofalówce nie powinniśmy też podgrzewać niektórych produktów spożywczych.
- Po pierwsze nie próbujmy gotować ani podgrzewać w kuchence mikrofalowej jajek. Pod wpływem wysokiej temperatury w jajku wytwarza się para, co oznacza wzrost ciśnienia, pod którego wpływem jajko może zostać rozsadzone.
- W mikrofalówce nie należy też rozmrażać mięsa, ponieważ proces ten może zachodzić nierównomiernie. Do tego wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii w surowym mięsie oraz wyraźnie obniża poziom zawartej w nim witaminy B12.
- Odradza się również podgrzewanie w mikrofalówce pikantnych dań z dodatkiem chili. Chodzi tu głównie o zawartą w papryczkach chili kapsaicynę, która pod wpływem fal emitowanych przez mikrofalówkę paruje i może powodować podrażnienia błon śluzowych i skóry.
- Ważną informacją dla matek jest to, że nie należy wkładać do mikrofalówki mleka, ponieważ podgrzane w mikrofalówce straci swoje dobroczynne właściwości.
Jeśli w naszej rodzinie są dzieci, najlepiej wybrać mikrofalówkę z blokadą rodzicielską, która zabezpieczy urządzenie przed niepożądanym uruchomieniem jej przez maluchy.