Trwa ładowanie...

Czy korzystanie z mikrofalówki jest bezpieczne? Modele do 400 zł

W nowoczesnych kuchniach mikrofalówka stopniowo dołącza do grona podstawowego wyposażenia, a to dzięki szybkości działania i prostej obsłudze. Ale jak wygląda sytuacja z bezpieczeństwem użytkowania mikrofalówki?

Zobacz film: "#dziejesięnażywo: Tych rzeczy nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej"

spis treści

1. Kuchenka mikrofalowa a zdrowie

Emitowane przez kuchenki mikrofalowe promieniowanie nie wydostaje się z komory urządzenia, dzięki czemu nie oddziałuje na człowieka. Oznacza to więc, że wbrew pojawiającym się co jakiś czas opiniom o właściwościach rakotwórczych mikrofalówek, te urządzenia nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Oczywiście pod warunkiem, że dana mikrofalówka jest sprawna, a drzwiczki szczelne – jeśli tak nie jest, bezpośrednie oddziaływanie mikrofal może być szkodliwe dla człowieka.

Wpływ mikrofalówek na żywność również nie wzbudza większych zastrzeżeń, o ile przestrzegamy podstawowych zasad obsługi urządzenia. Jeśli chodzi o kwestię utraty przez produkty spożywcze części wartości odżywczych podczas odgrzewania w mikrofali, podobny efekt ma obróbka termiczna również innymi metodami, a więc podczas tradycyjnego gotowania czy smażenia.

Szeroki wybór kuchenek mikrofalowych w niskich cenach dostępny jest już teraz na WP radarOkazji.

Ciekawostką jest, że w mikrofalówce można przyrządzać potrawy z fasoli, grochu czy soczewicy, bo mikrofale niszczą zawarte w warzywach szczawiany.

2. Czego nie wkładać do mikrofalówki?

Żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas korzystania z mikrofalówki, powinniśmy używać do podgrzewania przystosowanych do tej kuchenki naczyń, a więc na pewno nie z drewna czy metalu. W przypadku tworzyw sztucznych upewnijmy się, że znajdują się na nich odpowiednie oznaczenia.

Jeśli chcemy kupić mikrofalówkę wolnostojącą lub do zabudowy, wystarczy zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania, by czerpać korzyści z prostego w obsłudze urządzenia, a przy tym sobie nie zaszkodzić.

Co jeszcze warto wiedzieć? Nie umieszczajmy w kuchence mikrofalowej żywości w opakowaniach z plastiku. W wysokiej temperaturze mogą wydzielić się niebezpieczne dla zdrowia związki takie jak bisfenol A (BPA). Substancja ta przeniknie do żywności, a gdy trafi do organizmu, wykaże działanie rakotwórczo.

W mikrofalówce nie powinniśmy też podgrzewać niektórych produktów spożywczych.

  • Po pierwsze nie próbujmy gotować ani podgrzewać w kuchence mikrofalowej jajek. Pod wpływem wysokiej temperatury w jajku wytwarza się para, co oznacza wzrost ciśnienia, pod którego wpływem jajko może zostać rozsadzone.
  • W mikrofalówce nie należy też rozmrażać mięsa, ponieważ proces ten może zachodzić nierównomiernie. Do tego wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii w surowym mięsie oraz wyraźnie obniża poziom zawartej w nim witaminy B12.
  • Odradza się również podgrzewanie w mikrofalówce pikantnych dań z dodatkiem chili. Chodzi tu głównie o zawartą w papryczkach chili kapsaicynę, która pod wpływem fal emitowanych przez mikrofalówkę paruje i może powodować podrażnienia błon śluzowych i skóry.
  • Ważną informacją dla matek jest to, że nie należy wkładać do mikrofalówki mleka, ponieważ podgrzane w mikrofalówce straci swoje dobroczynne właściwości.

Jeśli w naszej rodzinie są dzieci, najlepiej wybrać mikrofalówkę z blokadą rodzicielską, która zabezpieczy urządzenie przed niepożądanym uruchomieniem jej przez maluchy.

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.