Czekoladowe ciasteczka z konfiturą
Właściwości czekolady są ważne dla organizmu osób w każdym wieku i wykonujących każdy rodzaj pracy. Czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników.
Składniki:
- 1 szklanka rozpuszczonego masła,
- 3/4 szklanki białego cukru,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- 1/2 szklanki malin,
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki konfitur malinowych.
Przygotowanie:
W przygotowanym naczyniu połącz obydwa rodzaje cukru i rozpuszczone masło. Mieszając, dodaj jajka i roztrzep na w miarę jednolitą masę. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i rozgniecione maliny. W drugim naczyniu połącz sodę, mąkę i sól i stopniowo dodawaj masę z drugiego naczynia. Ucieraj tak długo, aż powstanie gładka masa. Następnie na lekko natłuszczoną blachę nakładaj łyżką czekoladowe ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż zaczną nabierać ciemnobrązowego koloru. Zdejmij ciastka z blachy, a na każde nałóż troszkę konfitur malinowych.
Komentarz:
Czekolada zawiera duże ilości magnezu. Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom. Ponadto wspomaga w pracy mózgu.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 362,54 kcal |
Białka | 5,29 g |
Węglowodany | 55,99 g |
Tłuszcze | 14,95 g |
Błonnik | 1,57 g |