Trwa ładowanie...

Czekoladowe ciasteczka z konfiturą

Avatar placeholder
17.03.2017 13:27
Czekoladowe ciasteczka z konfiturą
Czekoladowe ciasteczka z konfiturą (Zdjęcie autorstwa Didriks / CC BY 2.0 )

Właściwości czekolady są ważne dla organizmu osób w każdym wieku i wykonujących każdy rodzaj pracy. Czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników.

Składniki:

  • 1 szklanka rozpuszczonego masła,
  • 3/4 szklanki białego cukru,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki malin,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki konfitur malinowych.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

W przygotowanym naczyniu połącz obydwa rodzaje cukru i rozpuszczone masło. Mieszając, dodaj jajka i roztrzep na w miarę jednolitą masę. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i rozgniecione maliny. W drugim naczyniu połącz sodę, mąkę i sól i stopniowo dodawaj masę z drugiego naczynia. Ucieraj tak długo, aż powstanie gładka masa. Następnie na lekko natłuszczoną blachę nakładaj łyżką czekoladowe ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż zaczną nabierać ciemnobrązowego koloru. Zdejmij ciastka z blachy, a na każde nałóż troszkę konfitur malinowych.

Komentarz:

Czekolada zawiera duże ilości magnezu. Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom. Ponadto wspomaga w pracy mózgu.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie362,54 kcal
Białka5,29 g
Węglowodany55,99 g
Tłuszcze14,95 g
Błonnik1,57 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze