3 z 8Francja
We Francji duży nacisk kładzie się na żywność ekologiczną. Na talerzach dzieci pojawiają się więc duże ilości warzyw i owoców, najczęściej sezonowych.
W jadłospisie francuskich stołówek szkolnych nie brakuje również grillowanego mięsa, kasz, białego pieczywa, np. bagietek, jak również specjałów rodzimej kuchni, choćby serów.
Dzieci mają też dużo czasu na zjedzenie posiłku. Przerwa najczęściej zaczyna się w południe i trwa do 13.30.
"Rodzice, którzy nie pracują lub mają szkołę i swoją pracę bardzo blisko domu, zabierają dzieci na obiad do domu. Cała reszta spożywa posiłek w stołówce (cantine). Jeśli zostają w szkole do późnego popołudnia, mają też podwieczorek. W związku z tym dzieci nie zabierają z domu żadnego drugiego śniadania" – pisze na swoim blogu mieszkajaca w Bretanii Kasia.
Przeczytaj również: W tych krajach dzieci są najbardziej płaczliwe