6 z 7Koktajl z jagodami i mango
Jagody – źródło antyoksydantów i antocyjanów, przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, zawierają także witaminy i minerały. Wiosną można kupić je głównie w postaci mrożonej, ale już za kilka tygodni pojawią się w lesie świeże owoce. Zanim jednak będzie można spróbować owoców prosto z krzaka, skosztuj koktajlu na bazie ich wersji mrożonej.
Składniki:
szklanka jagód mrożonych,
2 łyżki miodu, ksylitolu lub syropu klonowego,
2 owoce mango,
banan,
sezam do posypania,
2 łyżki soku ananasowego,
nasiona chia,
100 ml mleka kokosowego.
Wykonanie:
Najpierw przygotuj pierwszą warstwę. Zmiksuj mango, łyżkę miodu oraz mleko kokosowe. Wlej do szklanek, układając pokrojonego banana przy ściankach. Kiedy warstwa trochę zgęstnieje, wylej na nią zmiksowane jagody i sok ananasowy, wymieszane z nasionami chia. Posyp sezamem. Smacznego!