5 faktów, o których warto pamiętać w podczas ciąży
Niemal każda przyszła mama otrzymuje mnóstwo porad dotyczących tego, jak powinna dbać o siebie w czasie ciąży. Wiadomo, że zależy nam na tym, aby maleństwo zdrowo się rozwijało, jednak nie można popadać w przesadę – nie wszystkie zalecenia, z jakimi się spotkamy, rzeczywiście należy wprowadzać w życie. Które z nich są jednak naprawdę istotne?
Przyszła mama może w okresie ciąży zgłębić podstawową wiedzę na temat macierzyństwa i rozwoju niemowlęcia, ale przede wszystkim zadbać o swój stan zdrowia, ponieważ ma on duży wpływ na późniejsze życie noworodka. Kobiety szukają rzetelnych źródeł informacji. Czytają blogi parentingowe i poradniki, przeglądają fora internetowe, ale najczęściej sięgają po rady ekspertów – przykładem jest Klub Enfamama. Po zarejestrowaniu się na stronie internetowej otrzymujemy dostęp do konkretnej wiedzy dotyczącej okresu ciąży i pierwszych miesięcy życia dziecka. Na co powinna zwrócić uwagę kobieta oczekująca na dziecko? Przyjrzyjmy się kilku faktom.
1. Bądź aktywna
Odpowiednie ćwiczenia fizyczne dla kobiet w ciąży przygotowują je do porodu. Dzięki nim może on przebiec szybciej i okazać się mniej bolesny. Poza tym systematyczny ruch korzystnie wpływa na kondycję przyszłej mamy oraz jej samopoczucie. Pomaga jej także w walce z ciążowymi dolegliwościami, takimi jak bóle pleców czy obrzęki. Dzięki ćwiczeniom organizm dotlenia się, a to wspomaga zdrowy sen, apetyt, reguluje pracę serca i płuc, przekłada się również na zdrowie płodu. W ciąży można pozwolić sobie na spacery, pływanie, jogę, a kluby fitness coraz częściej oferują odpowiednie programy dla przyszłych mam. Należy jednak odpuścić sporty urazowe, jak np. narciarstwo czy jazdę konną.
2. W ciąży jesz dla dwojga, a nie za dwoje
Odpowiednia dieta i racjonalnie zbilansowane posiłki zapewniają przyszłej mamie i jej dziecku przyswajanie niezbędnych składników odżywczych. Nie warto ulegać nagłym zachciankom, bo to, że przyszła mama ma ochotę na czekoladę, nie oznacza, że to samo jest potrzebne jej dziecku. Zbyt duże przybieranie na wadze wiąże się z ryzykiem wielu chorób. Europejskie badania epidemiologiczne z 2016 r. pokazują, że cukrzyca ciężarnych dotyka obecnie nawet 5% kobiet, a nieodpowiednia dieta jest tego bardzo częstą przyczyną.
3. Unikaj serów pleśniowych i surowego mięsa
Ciężarne nie powinny spożywać wspomnianych produktów, ponieważ tą drogą do ich organizmów może się przedostać listeria – bakteria, która może bytować we włóknach surowego mięsa i niepasteryzowanym mleku. Przyczynia się ona do rozwoju listeriozy, która może prowadzić do posocznicy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub też niewydolności oddechowej u dziecka. W tym przypadku warto dmuchać na zimne i zrezygnować z tatara czy sera pleśniowego produkowanego z mleka niepasteryzowanego na rzecz czegoś innego, zdrowszego dla przyszłej mamy i bezpiecznego dla niej oraz malucha.
4. Spożywaj kwas foliowy
Kwas foliowy, nazywany inaczej witaminą B9, jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych wad układu nerwowego. Foliany dostępne są co prawda w niektórych produktach spożywczych, takich jak brukselka, fasola czy groszek, ale ich ilość jest niewystarczająca. W Polsce od roku 1997 obowiązuje Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej. Według jego zaleceń kobieta w ciąży powinna do końca pierwszego trymestru przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Dawka profilaktyczna pozwala w dużej mierze na ochronę płodu przed wadami rozwojowymi, wpływa również korzystnie na rozwój łożyska.
5. Spożywaj kwasy DHA
DHA to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-3. Wpływa pozytywnie na zdrowie przyszłej mamy i prawidłowy rozwój malucha. Pełni funkcję przekaźnika między komórkami nerwowymi w mózgu, zapobiega przedwczesnemu porodowi, a u dzieci dodatkowo poprawia ostrość widzenia. Norweska badaczka Ingrid Helland udowodniła także bezpośredni związek pomiędzy przyjmowaniem przez kobiety ciężarne DHA a stopniem inteligencji urodzonych przez nie dzieci. Obecnie Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie w czasie ciąży nawet 600 mg DHA dziennie, a w przypadku ciąży zagrożonej porodem przedwczesnym – minimum 1000 mg DHA. Przyszłe mamy powinny także zastanowić się nad obecnością DHA w późniejszej diecie ich dzieci.
Przyszła mama musi mieć świadomość tego, że dba już nie tylko o siebie, ale także o dziecko, które przyjdzie na świat. Okres prenatalny ma ogromne znaczenie dla małego człowieka. Warto zatem robić wszystko, co jest możliwe, aby przyszedł on na świat zdrowy.