Trwa ładowanie...

Żubr – co je, gdzie mieszka i ile żyje? Ogólna charakterystyka

Żubr to największy ssak roślinożerny żyjący na terenie Europy. Czym się wyróżnia, ile żyje, co je i gdzie mieszka? Dowiedz się więcej na temat tego wyjątkowego gatunku.

Zobacz film: "Wysokie oceny za wszelką cenę"

spis treści

1. Żubr - opis

Żubr to największe zwierzę żyjące w Europie. Mówi się, że to niekwestionowany król puszczy - ogromny, silny i z wyglądu groźny. W czasach, gdy tereny europejskie porastały bujne lasy w dużej ilości, żubry miały spory teren do zamieszkania, jednak dziś jest to gatunek rzadko występujący, a żubry żyjące na wolności spotyka się bardzo sporadycznie - jedynie w szczególnych i nielicznych miejscach na świecie.

Żubry wybierają do życia lasy mieszane. Latem skupiają się w wilgotnych okolicach, czasami również na terenach bagiennych. Podczas zimy preferują raczej suche miejsca, zatem kierują się na obszary położone wyżej.

Są to zwierzęta stadne, choć stare samce i samice wybierają częściej samotny tryb życia.

Filmy o zwierzętach, które warto obejrzeć z dzieckiem
Filmy o zwierzętach, które warto obejrzeć z dzieckiem

Filmy o zwierzętach uczą empatii i są dobrym wstępem do rozmów o przyrodzie. Wiele z nich to nie tylko...

przeczytaj artykuł

2. Jak wygląda żubr?

Swoim wyglądem żubr robi wrażenie - jest potężny, masywny i rogaty. Jego charakterystyczną cechą jest wyraźnie widoczny garb na kręgosłupie. Na gabaryty żubra wpływają dwa czynniki: płeć i wiek.

Jeśli chodzi o wagę samca, panuje tu dość szeroki przedział - lżejsze osobniki ważą około 440 kg, naprawdę potężne dochodzą zaś do 920 kg. Ich wysokość w tzw. kłębie może dochodzić do 188 cm. Samice są znacznie lżejsze - zazwyczaj mieszczą się w przedziale 320 - 640 kg.

Chociaż żubry to potężne zwierzęta i wydawać by się mogło, że są przez to powolne i opieszałe, to jednak są bardzo sprawne fizycznie. Nie tylko są w stanie biegać 40 km/h, a i przeskoczenie dwumetrowej wielkości płotu czy szerokiego strumienia nie jest dla nich wyzwaniem.

Poza tym, że żubry gromadzą się w stadach, lubią mieć własny teren, do którego wracają po długich wędrówkach. Przyjemność sprawiają im kąpiele w błocie, tarzanie się w kurzu i ocieranie o pień drzewa.

3. Czym żywi się żubr?

Żubry to zwierzęta roślinożerne - ich pożywienie stanowią głównie rośliny zielone, jak trawy, zioła, liście krzewów leśnych. Zimą zaś, gdy brakuje zielonych roślin, pokarm żubrów stanowią gałązki drzew, krzewów, kora oraz porosty. Żubr jest aktywny w dzień oraz w nocy, głównie jednak wczesnym porankiem i po zmierzchu.

"Nauki jest tyle, że córka nie ma czasu na bycie dzieckiem". Rodzice buntują się przeciwko liczbie kartkówek
"Nauki jest tyle, że córka nie ma czasu na bycie dzieckiem". Rodzice buntują się przeciwko liczbie kartkówek

Po naszym tekście o ogromnej liczbie sprawdzianów w szkole zawrzało. Rodzice skarżą się na system i zaczynają...

przeczytaj artykuł

4. Jak długo żyje żubr?

Żubry nie są zaliczane do zwierząt, które mają długi żywot. Samce żyją przez dość krótki czas – zazwyczaj około 20 lat, samice zaś nieco dłużej, jednak mało kiedy przekraczają 25 lat.

5. Żubr w Polsce

Według najnowszych danych z 2019 roku przybywa żubrów w Polsce. Pod koniec 2019 roku przedstawiono raport, według którego w naszym kraju żyje 2048 osobników żubra w stadach wolnych i 221 w hodowlach zamkniętych.

Łącznie Polskę zamieszkuje 2269 żubrów. Ten wynik uległ znacznej poprawie w stosunku do roku 2017, gdy w Polsce było ich 1873.

Najwięcej zwierząt jest w wolnej populacji Białowieskiej - 770 żubrów, na drugim miejscu w Bieszczadach, gdzie jest ich 668, potem w stadzie zachodniopomorskim (305), 173 w Puszczy Knyszyńskiej i 112 w Puszczy Boreckiej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.