Posiłki na szkolnych stołówkach. Co jedzą dzieci w USA, Hiszpanii czy Francji?
1 z 11Szkolne stołówki to pierwsza linia na froncie walki z otyłością u dzieci
Są zdrowe i kolorowe - to propozycja obiadów, które mogą trafić na stołówki w poszczególnych krajach. Amerykańska sieć spożywcza Sweetgreen postanowiła odtworzyć posiłki typowe dla każdego kraju, uwzględniając rządowe wytyczne dotyczące żywienia dzieci.
Pomysłodawcy projektu przyjrzeli się zdjęciom posiłków serwowanych w danym kraju, które zrobili prawdziwi uczniowie. Na tej podstawie, bazując na produktach dostępnych w danym kraju, stworzyli własne propozycje dań, które mogłyby trafić do szkolnych stołówek.
Nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, dlatego tak ważne, żeby pokazywać dzieciom, co jeść i jak dostarczyć organizmowi odpowiednich składników.
Każdego dnia 32 mln dzieci w USA je posiłki na stołówkach. Większość z nich spożywa w szkole ponad połowę kalorii, którą przez cały dzień dostarcza do organizmu.
Ciekawe co znalazłoby się na talerzu w polskiej odsłonie menu szkolnego? Schabowy, ziemniaki i buraczki, a może pierogi z owocami?
Każdego dnia 32 mln dzieci w USA je posiłki na stołówkach. Większość z nich spożywa w szkole ponad połowę kalorii, którą przez cały dzień dostarcza do organizmu.
Pomysłodawcy projektu przyjrzeli się zdjęciom posiłków serwowanych w danym kraju, które zrobili prawdziwi uczniowie. Na ten podstawie, bazując na produktach dostępnych w danym kraju, stworzyli własne propozycje menu, które mogłyby trafić do stołówek.