3 z 7Zastosowania kwasku cytrynowego – usuwanie kamienia
Kwasek cytrynowy używany jest też powszechnie do odkamieniania, np. czajnika, w którym gotujemy wodę.
Przepis jest prosty. Do czajnika wsypujemy całą torebkę kwasku cytrynowego i zalewamy urządzenie do połowy wodą. Gotujemy i odstawiamy na ok. 5 godzin, aż woda całkiem wystygnie. Wylewamy miksturę i dobrze płuczemy wnętrze czajnika.
Za pomocą kwasku cytrynowego usuniemy także osad po kawie i herbacie, który często zostaje na jasnych kubkach. Wystarczy nasypać odrobinę kwasku cytrynowego na gąbkę, zwilżyć wnętrze kubka i dokładnie wyszorować zacieki czy przebarwienia. Kubki odzyskają swój kolor.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Ochroni przed solą i przemakaniem. Będą wyglądać jak nowe