Zapiekanka z brokułami
Ilość porcji: 6
- 250 g makaronu penne,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 świeży brokuł,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie do smaku,
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 100 g żółtego sera.
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Pomidorki opłucz i pokrój na połówki. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze na półtwardo. Kurczaka dokładnie oczyść, pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na oleju (na patelni z nieprzywierającym dnem), doprawiając do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami prowansalskimi. Możesz dodać także posiekany czosnek.
Wymieszaj kurczaka z makaronem i warzywami. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej mlekiem połączonym z jajkami i przyprawami (solą, pieprzem, papryką i ziołami). Zapiekaj w 180°C ok. 20-30 minut. Pod koniec zapiekania posyp wierzch zapiekanki żółtym serem.
Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.