Trwa ładowanie...

Wpływ diety na odporność organizmu

Avatar placeholder
08.04.2016 16:12
Wpływ diety na odporność organizmu
Wpływ diety na odporność organizmu

Dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Odpowiednio zbilansowana zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Jest ona szczególnie ważna nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także w czasie przesilenia wiosennego, kiedy czujemy się senni i zmęczeni. Jesteśmy bardziej podatni na spadki odporności, które doprowadzają do częstych i nawracających infekcji. Problemy te dotyczą również najmłodszych, których układ immunologiczny nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Dlatego warto zadbać o jego naturalne wzmocnienie poprzez odpowiednie żywienie.

spis treści

1. Witaminy C, D, A, E i B6 na odporność

Aby poprawić funkcjonowanie organizmu, konieczne jest dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych. Do najważniejszych należą: witamina C, D i A. Najbardziej znana i pożądana w przypadku problemów z odpornością jest witamina C (kwas askorbinowy). Skutecznie zwalcza infekcje i wspomaga wchłanianie żelaza. Można ją znaleźć przede wszystkim w owocach i warzywach (głównie cytrusach, papryce, szpinaku, kalafiorze lub brukselce).

Bardzo ważna w przypadku dbania o odporność jest także witamina D. Wiosną i latem orgaznim wytwarza ją pod wpływem promieni słonecznych. Dlatego też nazywana jest witaminą słońca. Oddziałuje na wiele procesów. Nie tylko usprawnia działanie układu immunologicznego, ale również pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości, przyczynia się do wzrostu, a także umożliwia wchłanianie fosforu i wapnia. Witaminę D zawierają tłuste ryby morskie (m.in. makrela, łosoś lub sardynki), sery oraz żółtko jaja kurzego. Jest zaliczana do witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Zobacz film: "Całodobowe przedszkola dla dzieci"

To samo dotyczy witaminy A, zwanej retinolem, niezwykle przydatnej w przypadku spadku odporności. Dodatkowo pomaga ona zadbać o prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz wpływa na tkankę nabłonkową. To dzięki niej organizm wytwarza więcej ciał odpornościowych, a choroba trwa krócej. Retinol to ważny antyoksydant. Jego dzienne zapotrzebowanie u dzieci od trzeciego do siódmego roku życia wynosi 400-500 mcg na dzień. Sporą dawkę witaminy D i A można znaleźć w pozyskiwanym z dorsza lub ryb dorszowatych tranie.

Działanie układu immunologicznego usprawni także witamina B6 – znajdziemy ją w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nabiale, bananach, awokado, jajach, soi, rybach, orzechach włoskich, kaszy gryczanej czy też warzywach liściastych, takich jak kapusta lub szpinak – a także witamina E, której źródłem są: oleje roślinne, kiełki, migdały, orzechy, a także masło i margaryna.

2. Naturalne antybiotyki

Na uwagę zasługują produkty żywnościowe wykazujące właściwości lecznicze, głównie antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Należą do nich między innymi warzywa (czosnek i cebula), przyprawy (bazylia, oregano lub goździki), a także żurawina, miód i imbir. Nie bez powodu określane są one mianem naturalnych antybiotyków. Poprawiają krążenie krwi i zwiększają odporność organizmu. W przypadku pojawienia się choroby łagodzą uciążliwe objawy. Co ważne – nie są toksyczne, dlatego można je spożywać przez cały rok.

Dieta na odporność powinna być nie tylko zdrowa, ale i urozmaicona. Nawet najzdrowsze produkty serwowane każdego dnia w takiej samej formie nie przyniosą pożądanego efektu. Warto zadbać również o regularność posiłków oraz nawadnianie organizmu. Do diety można wprowadzić też probiotyki, a także suplementy diety o naturalnym składzie, np. zestawy multiwitamin.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze