4 z 6Przepis na syrop z pigwy
Jest to przepis mojej mamy! I muszę przyznać, że podczas zimowych wieczorów jest to obowiązkowy dodatek do herbaty.
Syrop składa się tylko z dwóch składników: pigwy i cukru. Owoce pigwowca należy starannie umyć i pokroić w cienkie paski lub kostkę. Im cieńsze kawałki, tym bardziej wydajny będzie syrop. Pestki i gwiazda nasienne należy wydrążyć i zostawić (co z nich zrobić - podpowiadamy w kolejnym slajdzie).
Ilość cukru zależy od ilości owoców. Jeśli otrzymaliśmy dwie szklanki owoców, potrzebujemy dwóch szklanek cukru.
Owoce należy przekładać cukrem w słoiku, warstwa po warstwie, aż do momentu wypełnienia całego słoika.
Pigwa puści sok i wymiesza się z cukrem. Powinna stać w stałej temperaturze, najlepiej w lodówce.
Zobacz także: jakie właściwości ma sok z aronii i czarnej porzeczki.