Pierniczki świąteczne

Nic nie może się równać z zapachem świeżo upieczonych pierniczków. Przekonaj się o tym sama, piekąc te smakowite ciasteczka.

Składniki:

Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min

  • 1 kg maki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 20 dkg masła,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Przygotowanie:

Zmieszać w kolejności: mąka, miód, cukier, tłuszcz, jajka, do tego reszta. Następnie zamrozić na kilkanaście dni - im dłużej, tym lepiej. Rozmrozić i rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wykrajać pierniczki o dowolnym kształcie i piec ok. 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g)
Kalorie 372,1 kcal
Białka 6,49 g
Węglowodany 61,84 g
Tłuszcze 10,83 g
Błonnik 1,47 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM