Pierniczki świąteczne
Nic nie może się równać z zapachem świeżo upieczonych pierniczków. Przekonaj się o tym sama, piekąc te smakowite ciasteczka.
Składniki:
- 1 kg maki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka miodu,
- 20 dkg masła,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
Zmieszać w kolejności: mąka, miód, cukier, tłuszcz, jajka, do tego reszta. Następnie zamrozić na kilkanaście dni - im dłużej, tym lepiej. Rozmrozić i rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wykrajać pierniczki o dowolnym kształcie i piec ok. 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g) | |
---|---|
Kalorie | 372,1 kcal |
Białka | 6,49 g |
Węglowodany | 61,84 g |
Tłuszcze | 10,83 g |
Błonnik | 1,47 g |