Trwa ładowanie...

Pierniczki świąteczne

Nic nie może się równać z zapachem świeżo upieczonych pierniczków. Przekonaj się o tym sama, piekąc te smakowite ciasteczka.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Składniki:

  • 1 kg maki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 20 dkg masła,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Przygotowanie:

Zmieszać w kolejności: mąka, miód, cukier, tłuszcz, jajka, do tego reszta. Następnie zamrozić na kilkanaście dni - im dłużej, tym lepiej. Rozmrozić i rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wykrajać pierniczki o dowolnym kształcie i piec ok. 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g)
Kalorie372,1 kcal
Białka6,49 g
Węglowodany61,84 g
Tłuszcze10,83 g
Błonnik1,47 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.