Oszczędne gotowanie dla dużej rodziny. Gaz, prąd czy indukcja?

Urządzając kuchnię, musimy wybrać odpowiednią dla naszych potrzeb kuchenkę lub płytę grzewczą. Poniżej zebraliśmy cechy i przykłady kuchni gazowych, elektrycznych i indukcyjnych, które warto wziąć pod uwagę, przy wyborze opcji najoszczędniejszej dla dużej rodziny.

Zobacz film: "Niezdrowe produkty, które masz w kuchni"

spis treści

1. Kuchnia gazowa

Płyta gazowa to tradycyjny wariant, który gości w polskich kuchniach od lat. Dopiero stosunkowo niedawno pojawiła się alternatywa w postaci kuchenek elektrycznych i indukcyjnych. Mimo że kuchenki gazowe wciąż cieszą się dużą popularnością, nowoczesne budownictwo utrudnia ich montaż ze względu na brak przyłączy gazowych. Oznacza to, że do niskich kosztów zakupu – najtańsze płyty gazowe kupimy już za ok. 300 zł – należy doliczyć koszty związane z doprowadzeniem łącza gazowego lub umieszczeniem w kuchni wymagającej regularnej wymiany butli z gazem.

Nasza kuchnia musi też spełniać wymagania związane z odpowiednią wentylacją, a więc w wielu mieszkaniach może pojawić się konieczność zamontowania przystosowanej do gazu instalacji wentylacyjnej. Wydatki związane z wymienionymi powyżej elementami niezbędnymi do wprowadzenia gazu do naszej kuchni mogą sięgnąć ok. 1000 zł.

Jeżeli spełnimy wszystkie wymagania kuchenki gazowej, będziemy mogli czerpać korzyści wynikające z niskich kosztów eksploatacji nawet w przypadku dużej rodziny. Musimy się jednak liczyć z dłuższym czasem gotowania oraz dodatkowym osadem na meblach kuchennych powstającym na skutek spalania gazu. Weźmy też pod uwagę ryzyko związane z ogniem – szczególną ostrożność należy zachować, gdy w domu znajdują się dzieci.

2. Kuchnia elektryczna

Prostsza w montażu, a wciąż bardziej przystępna cenowo od indukcji, będzie kuchenka elektryczna – czteropalnikowe płyty dostępne są nawet za mniej niż 500 zł. Tańszy wariant to płyty żeliwne, które są trudniejsze w czyszczeniu, mniej efektywne i droższe w eksploatacji. Z większym jednorazowym wydatkiem wiąże się zakup płyty ceramicznej, jednak zapewnia ona większą wydajność i łatwiejsze czyszczenie.

Sporą zaletą kuchni elektrycznej jest krótszy czas gotowania niż na kuchni gazowej i mniejsze straty energii, które są nieodłącznym problemem towarzyszącym gotowaniu na ogniu. Dodatkowo płyty elektryczne często wyposażone są w funkcje takie jak wyłącznik bezpieczeństwa, wskaźnik ciepła resztkowego, specjalne czujniki czy sterowanie dotykowe. Chociaż kuchenki na prąd nie wiążą się z obecnością otwartego płomienia, to nagrzana płyta w dalszym ciągu może stwarzać ryzyko poparzenia, ponieważ jest gorąca jeszcze jakiś czas po wyłączeniu.

Jeśli planujemy zakup kuchenki elektrycznej, a zależy nam na oszczędności, lepszym wyborem będzie kuchenka ceramiczna. Niezdecydowanym, którzy z jednej strony chętnie skorzystaliby z możliwości oferowanych przez płyty działające na prąd, a z drugiej nie chcą od razu rezygnować z gotowania na gazie, proponujemy płyty kombinowane. Są to płyty elektryczno-gazowe, które producent wyposażył zarówno w tradycyjne palniki, jak i pola elektryczne. Wymagają one podłączenia do źródła prądu i gazu, ale gwarantują działanie nawet w przypadku awarii któregoś z tych źródeł energii.

Szukach płyt elektryczno-gazowych? Koniecznie sprawdź aktualne oferty na WP radarOkazji.

3. Kuchnia indukcyjna

Najnowszym wynalazkiem w świecie kuchenek są płyty indukcyjne, które są wydajne i generują niskie koszty podczas gotowania. Do tego są łatwe w czyszczeniu i bezpieczne. Podstawową wadą tego sprzętu AGD jest za to wysoka cena zakupu, która w przypadku najtańszych modeli może wynieść od 800 do 1000 zł. Przyda się również dodatkowy budżet na specjalne naczynia do indukcji z materiałów ferromagnetycznych. Całkowite koszty zakupu płyty indukcyjnej mogą okazać się podobne do tych, jakie poniesiemy w przypadku płyty gazowej, jeśli będziemy zmuszeni przystosować od niej instalację w kuchni.

W kwestii kosztów eksploatacji kuchnia indukcyjna sprawdza się wyjątkowo dobrze, ponieważ jest wydajna i zużywa niewiele energii – wygrywa tutaj z płytami gazowymi i ceramicznymi. Gwarantuje też sporo dodatkowych korzyści dla dużych rodzin. Na indukcji gotuje się szybko i bez strat energetycznych, ponieważ pola nagrzewają się w mgnieniu oka. Niezaprzeczalną zaletą jest też bezpieczeństwo zapewniane przez pola indukcyjne, które sprowadzają ryzyko oparzenia się do minimum. Całość płyty nie nagrzewa się podczas użytkowania, a same pola indukcyjne są najwyżej ciepłe, więc dziecko się nimi nie poparzy.

Chociaż zalet tego sprzętu jest sporo, bardzo ważna jest podstawowa wiedza o działaniu kuchni indukcyjnej – wykorzystuje ona pole magnetyczne, które może zakłócić działanie rozrusznika serca. W przypadku gdy ktoś z naszej rodziny posiada rozrusznik, powinniśmy dla jego bezpieczeństwa zdecydować się na inny typ kuchenki.

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.