Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą

Zdrowe desery są teraz w modzie, więc zachęcamy do samodzielnego wykonania ciasta śliwkowego zmigdałami i czekoladą.

1. Składniki:

  • 180 g zmiękczonego masła
  • 500 g suszonych śliwek bez pestek
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 50 g drobno pokrojonej czekolady
  • 50 g migdałów, drobno posiekanych
  • 100 g stewii w kryształkach

2. Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cztery śliwki przekrój na pół i odłóż na bok, resztę pokrój na cienkie plasterki.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz zmiękczone masło, stewię i jajka, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  3. Do masy dodaj pokrojone śliwki, czekoladę i połowę migdałów. Całość przelej do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połowy śliwek i posyp resztą migdałów.
  4. Ciasto piecz około 45 minut w 180°C, aż do uzyska ciemnozłotego kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i usuń papier.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Przepis na 8 porcji

Czas przygotowania 75 min.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!