Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą
Zdrowe desery są teraz w modzie, więc zachęcamy do samodzielnego wykonania ciasta śliwkowego zmigdałami i czekoladą.
1. Składniki:
- 180 g zmiękczonego masła
- 500 g suszonych śliwek bez pestek
- 170 g mąki orkiszowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 50 g drobno pokrojonej czekolady
- 50 g migdałów, drobno posiekanych
- 100 g stewii w kryształkach
2. Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cztery śliwki przekrój na pół i odłóż na bok, resztę pokrój na cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz zmiękczone masło, stewię i jajka, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
- Do masy dodaj pokrojone śliwki, czekoladę i połowę migdałów. Całość przelej do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połowy śliwek i posyp resztą migdałów.
- Ciasto piecz około 45 minut w 180°C, aż do uzyska ciemnozłotego kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i usuń papier.
Przepis na 8 porcji
Czas przygotowania 75 min.