Trwa ładowanie...

Nigdy tak nie ozdabiaj pisanek. Możesz sobie zaszkodzić

Avatar placeholder
24.03.2024 09:39
Takie pisanki mogą być toksyczne. Uważaj, żeby sobie nie zaszkodzić
Takie pisanki mogą być toksyczne. Uważaj, żeby sobie nie zaszkodzić (East News)

Wielkanocny koszyczek, a w nim chleb, wędlina, ciasto, pomarańcza i oczywiście kolorowe pisanki. To pokarmy, które najchętniej katolicy w Polsce święcą w Wielką Sobotę. Te ostatnie to prawdziwa ozdoba święconki i gratka dla dzieci. Tylko jak sprawić, by były pięknie, ale nie szkodziły zdrowiu? Jakich pisanek unikać?

spis treści

1. Wybieraj naturalne barwniki do jajek

Pisanki, jeden z symboli nadchodzących świąt wielkanocnych, dla wielu maluchów wiążą się ze świetną zabawą. Jajka można ozdabiać na wiele sposobów. Warto jednak wiedzieć, że barwniki kupowane w sklepach mogą źle wpływać na zdrowie, szczególnie u dzieci.

Zamiast kupować szkodliwe gotowce, warto więc skorzystać z tego, co większość z nas trzyma w kuchni: owoców, warzyw i roślin, które umożliwią farbowanie skorupek jajek.

Polecamy użyć następujących:

Zobacz film: "Jadalne pisanki - jak je przygotować?"
  • fioletowy i niebieski - aronia, jagody, fioletowa kapusta, borówki, hibiskus,
  • czerwony i różowy - burak, kora dębu, żurawina,
  • zielony - bazylia, szpinak, zielone oliwki, zielona herbata, pietruszka,
  • żółty - szafran, kurkuma, curry,
  • szary - czarne oliwki,
  • beżowy i jasnobrązowy - napar z czystka lub z rumianku, owoc granatu,
  • pomarańczowy, czerwony i brązowy - łupiny cebuli lub kawa.

Do wody możemy włożyć jajko, wybrany składnik i dodać odrobinę octu. Następnie należy gotować jajko przez dziesięć minut. Można je pozostawić w wodzie, by nabrało piękniej barwy.

Pisanki
Pisanki (Pixabay )

2. Inne sposoby ozdabiania pisanek z dziećmi

Farbowanie to nie jedyny sposób na to, by przygotować pisanki na święta. Ugotowane jajka można także pomalować flamastrami lub posmarować klejem i obtoczyć w wybranym składniku, np. brokacie.

Ciekawym pomysłem jest też przyklejenie do jaj elementów z krepiny lub kolorowego papieru, tworząc w ten sposób np. kurczaczki lub baranki.

Maluchom, które nie umieją jeszcze wyklejać i rysować, możemy zaproponować ozdabianie jajek kolorowymi naklejkami. Piękne i często związane ze świętami arkusze znajdziemy w wielu sklepach.

3. Taka pisanka może zaszkodzić

Pamiętajmy, że skorupka jajka nigdy nie jest całkowicie szczelna. Może przepuszczać szkodzące zdrowiu substancje, które trafią prosto do jajka. Ma porowatą budowę, w której znajdują się mikroskopijne otworki.

Absolutnie nie dekorujmy pisanek farbami do tkanin, akwarelami, farbami wodnymi, lakierami do paznokci. Nie używajmy też kleju dedykowanego do papieru, a jedynie takiego, którego opis wskazuje, że można go bezpiecznie użyć z żywnością.

Jeśli nie chcemy zjeść jaja od razu, powinniśmy przechowywać je w lodówce. Niska temperatura ogranicza rozwój drobnoustrojów. Dlatego nie jedzmy pisanek, które leżą od kilku dni w koszyczku jako dekoracja stołu. Szczególną uwagę zwróćmy na jajka, które są uszkodzone. Pęknięcie to prosta droga do przedostania się do jajka barwników i bakterii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze